Цвєтаєвський пиріг і інша смачна випічка з антонівськими яблуками

8 листопада 2018, 11:43
Кращі рецепти осінніх пирогів з яблуками

Яблучний пиріг. Фото: depositphotos.com

Кожній порі року – свої рецепти. І зараз, коли за вікном сиро та холодно, особливо хочеться домашнього затишку і смачного аромату випічки. Давайте візьмемо хрусткі, соковиті, з особливою кислинкою антонівські яблука і почнемо з дуже популярного Цвєтаєвського пирога. Згідно з легендою, саме їм пригощали своїх шанувальників сестри Цвєтаєви сто років тому.

Цвєтаєвський пиріг

Реклама
Цвєтаєвський пиріг
Фото: depositphotos.com

Для тіста:

  • 1 1/2 склянки борошна (склянка – 240 мл)
  • 1/2 склянки сметани
  • 150 г вершкового масла розтопленого і охолодженого
  • 1/2 ч. л. гашеного соди
  • 3/4 склянки цукру 1 яйце

Для крему:

  1. 1 стакан сметани
  2. 1 яйце
  3. 3/4 склянки цукру
  4. 3 ст. л. борошна
  5. 1 кг яблук

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Тісто вимісити все відразу, воно буде м'яке, і тому прямо руками розподілити його по формі. Зробити невисокі бортики. Яблука очистити, порізати тонкими скибочками.
  2. Для крему-заливки в сметану покласти яйце, цукор, 3 ст. л. борошна і злегка збити до однорідності.
  3. Яблука рівномірно викласти на тісто, зверху залити кремом і випікати в духовці при температурі 180-200 градусів С. Час приготування – від 50 хвилин до години. Потім можна залишити в духовці доходити.
  4. Пирогу дати можливість повністю охолонути і тільки потім розрізати.
  5. Якщо на наступний день залишиться кілька шматочків, то здивуєтеся, наскільки вони гарні. Крем стає дуже густим і іншим за консистенцією. Багато кулінарів вважають за краще подавати Цвєтаєвський пиріг наступного дня.

Насипний пиріг з яблуками

Насипний яблучний пиріг
Фото: depositphotos.com

Складові:

  • близько 1 кг яблук
  • вершкове масло трохи більше півпачки
  • ванільний звичайний цукор для посипання поверхні пирога

Для сухої суміші:

Реклама
  • по 1 склянці борошна, манної крупи та цукру
  • 1 1/2 ч. л. розпушувача
  • ванільний цукор або кориця

Рецепт приготування:

  1. Приготувати суху суміш: борошно бажано просіяти. З'єднати борошно з розпушувачем, цукром, манною крупою, ванільним цукром і добре перемішати. Яблука вимити, очистити і натерти на крупній тертці.
  2. Форму прокласти пергаментом (можна трохи змастити) і викласти шари: шар сухої суміші, шар тертих яблук. Таким чином чергувати шари до заповнення форми (останнім шаром повинна бути суха суміш). Зверху натерти на крупній тертці добре охолоджене вершкове масло.
  3. Випікати при 180 градусів C близько 40-45 хвилин. Готовий пиріг вийняти з духовки, дати остаточно охолонути.

Яблучно-лимонний пиріг

Закритий яблучний пиріг
Фото: depositphotos.com

Складові:

Для тіста:

  • 200 г масла кімнатної температури
  • 350 г борошна з розпушувачем
  • 200 г сметани
  • 1/2 склянки цукру

Для начинки:

  • 4 середніх кислуватих яблук
  • 1 лимон
  • 3/ 4-1 стакан цукру (в залежності від кислоти яблук)

Рецепт приготування:

  1. Змішати всі продукти для тіста. Зробити кулю і загорнути її в харчову плівку. Покласти на 1 годину в xолодильник.
  2. Яблука очистити і натерти на крупній тертці. Так само натерти очищений від шкірки лимон. Засипати цукром. Начинка дасть багато соку, який потім можна застосувати для приготування інших страв – наприклад, м'яса або соусу до м'яса.
  3. Взяти форму 30x25 см, розмістити 2/3 тіста, злегка посипати борошном і викласти начинку. Потім розкачати 1/3 тіста, що залишилося та накрити їм начинку. Випікати при 180 градусів С 40-45 хвилин.
  4. Охолоджений пиріг посипати цукровою пудрою.

І наостанок нагадаємо про корисні властивості яблук: ці фрукти корисні для зубів, шкіри, травлення, при розладах шлунку, анемії, слабкості, дизентерії (встановлено, що сік антоновки знищує мікроби, що викликають дизентерію), хворобах серця, ревматизмі, проблемах із зором і подагрі. 

Нагадаємо, раніше ми рецептом тарта Татен від Даші Малахової. Сайт "Сегодня" також розповідав, як приготувати улюблені тістечка Різ Уізерспун.

Дивіться відео, як приготувати німецький яблучний панкейк: