Що їсти і пити, щоб жити довше: поради дієтолога і гастроентеролога

24 листопада 2020, 14:37
Овочі, фрукти і цільнозернові продукти повинні складати в нашому раціоні 70%

Що їсти і пити, щоб жити довше

Українці можуть жити довше, але чомусь нічого для цього не роблять. Що повинно бути на столі, щоб не набирати зайвої ваги і не втрачати здоров'я, розповіли Сегодня.Lifestyle гастроентеролог Лариса Бойченко і дієтолог Оксана Скиталінська.

Сюжет Павла Тирського та Тараса Мишака Відео: Сьогодні

Що їсти, щоб жити довше

Реклама

Петрушка, капуста кольрабі, морква і селера. Дієтологи радять тим, хто хоче жити довго і здорово, всі ці овочі і зелень вживати щодня.

"Овочі, фрукти та цільнозернові продукти повинні складати в нашому раціоні 70%", – говорить гастроентеролог Лариса Бойченко.

А ось з м'ясом радять бути розбірливими. Дієтолог Оксана Скиталінська каже, що м'ясо потрібно вживати нежирне, не часто, не кожен день, не смажене і не копчене, і точно не у вигляді ковбас.

Реклама

Якщо ви вживаєте таке "перероблене" м'ясо, значить піддаєтеся небезпеці отримати хвороби судин або захворіти на рак. Тому їжте його вареним або тушкованим або в котлетах, приготованих без хліба.

Страви на пару: рецепти з фото

Ведучий "Сьогодні" Ігор Пупков розповів про свій ідеальний сніданок, який складається з гречаної каші, парових котлет, огірків і помідорів.

Реклама

"Мені колись один лікар дала пораду – не зловживай їжею, не зловживай алкоголем, більше рухайся – печінка це любить і будеш здоровий. Тому я вважаю за краще просту їжу і приготовлену на пару", – пояснив телеведучий.

На десерт у Ігоря груша і банан. Це чудова альтернатива печиву, тістечкам і тортам.

Гастроентеролог пояснила, що поєднання рафінуваного цукру, білого борошна і жиру – легких вуглеводів, призводить до відкладень холестерину на стінках судин, порушення серцево-судинної діяльності і далі до інсульту, інфаркту.

Якою має бути вода

Також варто звернути увагу на якість води – саме разом з нею ми отримуємо як корисні, так і шкідливі речовини. Краща – жива вода з гірських джерел.

За словами начальниці лабораторії Інституту з лабораторної діагностики та ветеріанарно-санітарної експертизи Світлани Шуляк, в порівнянні з водами Київської області та інших регіонів України, вода з гірських джерел більше насичена мікро і макроелементами.

Не забувайте пити чисту воду

Якщо доступу до "гірської" води немає – альтернативою залишається артезіанська, з бюветів. Головне – бути впевненим у її безпеці.

Ну і рухайтеся. Знайдіть час для вправ на свіжому повітрі. А на вихідних обов'язково виходьте в парк чи в ліс. Чим більше руху – тим більше здоров'я.

Тим часом ми з'ясували, чого очікувати від коронавируса взимку – прогноз інфекціоніста.