Чим корисна риба

12 жовтня 2014, 02:30
В морепродуктах протеїни складають 15-20%, а в окунів і молюсках – більш 20%

У рибі багато корисних речовин. Фото: trapeza-bis.ru

Риба має багато поживних властивостей, завдяки чому, за словами дієтологів, є основним продуктом збалансованої дієти, що підтримує роботу серця.

Риба, як і м'ясо, багата доброякісними протеїнами, однак її ліпіди набагато корисніше. Більше того, споживання риби пом'якшує симптоми захворювань і навіть допомагає запобігати їх (особливо хвороби серця). Ця їжа корисна як для здорових людей, так і для хворих. Її збалансоване вживання – ефективний спосіб боротьби з багатьма недугами, передає feelgood.ua.

Реклама

Крім того, це низькокалорійна їжа. В 100 г пісної риби всього 70-80 калорій, а в 100 г жирної – 120-200. Це відмінний вибір для тих, хто прагне скинути зайві кілограми.

На додаток до цього, в рибі містяться поживні речовини, необхідні для росту. В морепродуктах протеїни складають 15-20%, а в окунів і молюсках – більш 20%. Вважається, що білки риби мають високу біологічну цінність. В них – всі необхідні організму амінокислоти в потрібних кількостях і пропорціях. Дієтологи рекомендують чергувати споживання риби з іншими джерелами протеїнів тваринного походження, напр., з червоним м'ясом, яйцями та молочними продуктами; і рослинного походження – бобовими, зернами і горіхами.

Хребет риби також можна використовувати в їжу в перемеленому або консервованому вигляді. Він – важливе джерело кальцію, мінералу, присутнього в скелетах тварин. Кальцій відіграє основну роль у формуванні кісток і зубів, скороченні м'язів, передачу нервових імпульсів і згортанні крові.

Реклама

Крім нього, в рибі великий вміст вітамінів. Різновиду вітаміну В: B1, B2, B3 і B12; жиророзчинних вітамінів А, D і в незначній кількості вітаміну Е (присутній виключно в печінці і м'ясі білої риби).