Чим небезпечні для здоров'я сухі сніданки і чим їх замінити: поради дієтолога і кардіолога

20 лютого 2017, 13:06
Тим, хто хоче схуднути, варто забути про знежирений сир, кефір і йогурт на сніданок

Для багатьох сніданок в обов'язковому порядку повинен складатися з мюслів, пластівців і свіжовичавленого соку. Але чи так це корисно, розповіли експерти.

Мюслі – незамінний сніданок киянки Лариси. Особливо якщо їх правильно заправити.

Реклама

"Мед, і горішки, і чорнослив, і будь-які сухофрукти, всі ми любимо – чим більше – тим краще!" – додає Лариса, мешканка Києва.

Пшеничні пластівці – одні з улюблених ласощів і чотирирічної Діани, розповідає її бабуся.

"І пластівці, і мюслі з кефіром, і йогуртом раз на тиждень – в обов'язковому порядку!" – уточнює Лейла, мешканка Києва.

Реклама

Більшість українців упевнені, що сухі сніданки дуже корисні. Більш того, вони нібито допомагають схуднути. Але мало хто знає, що перш ніж потрапити на стіл, цей продукт неодноразово піддавався обробці, в тому числі і термічній. Тому насправді ці апетитні пластівці не що інше, як звичайне борошно з великою кількістю цукру і підсилювачів смаку.

"Там дуже багато підсолоджувачів, зокрема, кукурудзяний сироп, це дуже шкідливо, це дуже багато глюкози, що насамперед призводить до зайвої ваги, а зайва вага запускає і цукровий діабет, і підвищення холестерину, і гіпертонічну хворобу, і ішемічну хворобу серця", – пояснює Марина Крапівнер, кардіолог-терапевт.

Не менш небезпечні для сердечників свіжовичавлені соки і смузі, впевнена лікар.

Реклама

"Всі волокна залишаються поза соком – ми вичавлюємо воду, цукор. Ну і якоюсь мірою мікроелементи і вітаміни, але переважно це цукор і вода!" – зазначає Марина Крапівнер.

Тим, хто хоче схуднути, варто забути про знежирений сир, кефір і йогурт на сніданок.

"З одного боку, дратується шлунок тими кислотами, які там тепер в більш вільному вигляді присутні, з іншого боку, немає жовчогінної функції, немає жовчогінного ефекту, печінка не може очищати кров від тих пестицидів, гербіцидів, які можуть виходити з жирової тканини", – запевняє Борис Скачко, дієтолог.

Краще вживати кисломолочку двох і більше відсотків жиру, радить дієтолог. А сухі сніданки замінити цільнозерновими продуктами. І не поєднувати в одній страві горіхи з сухофруктами.