Колишня помічниця директора кинула високооплачувану роботу щоб стати принцесою сиру

26 лютого 2017, 11:00
Особистий досвід однієї бізнесвумен: як з нічого народилася творча гастромайстерня

Бізнесвумен. Кинула шикарну роботу і тепе

Історія Тетяни Дядечко здивувала б багатьох. До 2012-го вона працювала помічником директора в крупній агрофірмі, і їй все подобалося: відмінна зарплата, двічі на місяць закордонні відрядження, словом, робота – мрія. Але не давало спокою відчуття себе "не на місці".

"Не було поштовху до змін. А потім закохалася, треба було переїжджати з Полтави до Києва, я звільнилася і більше року не займалася нічим, крім пошуків себе", – згадує Тетяна.

Це був важкий період в житті: після керівної посади вона прокидалася вранці, не розуміючи, заради чого. В один з таких днів повного відчаю дівчина вирушила на ринок, купила молоко – і зробила свій перший домашній сир. Процес сподобався настільки, що ще рік вона годувала сирами сім'ю і друзів, набиваючи руку і експериментуючи. Потім пішли продажі по знайомих і участь в фуд-фестивалях: на першому ж домашня сироварня розпродала весь товар години за три. Стало ясно, що це може бути хороший бізнес і треба рухатися вперед, до відкриття власного цеху.

"Я сировар, організатор фуд-вечірок і один з організаторів мотофестивалю "Тарасова гора", – так сьогодні, через місяці цілодобового праці, видається автор десятка унікальних рецептів Тетяна.

Зараз, коли долають фінансові проблеми і законодавство постійно змінюється, вона зізнається, що починає замислюватися: чи так уже любиш цю справу, щоб все це виносити?

"Але як тільки потрапляю в цех і стаю "до верстата", сумніви як рукою знімає – настільки неймовірне задоволення!" – ділиться бізнесвумен
.

НАЙВАЖЧЕ

Реклама
Спокою Тетяна не знає: змінюються законодавство, партнери, йде постійний пошук робочих. Тільки недавно орендувала цех, але вже замислюється, чи не змінити його – з кадрами велика проблема, у селян просто немає бажання працювати, зізнається вона, а з найближчих райцентрів на роботу в цех не поїзд: 50 км відстані, і дороги нікудишні. "Коли говорять:" Хочу почати свою справу, тому що набридло працювати "на дядю" – мені смішно. Почавши свою справу, ти починаєш працювати 24 години на добу – на своїх робочих, на клієнтів, на постачальників", – міркує сировар. Але найскладнішою стороною життя приватного підприємця вона вважає самоорганізацію і настройку щоденного графіка. Скажений ритм частенько вимотує, хочеться розслабитися, але як тільки дав собі відпочинок, мобілізуватися і повернутися в русло вкрай важко.

" Сам собі ставиш цілі і сам же себе щоранку настроюєш на їх досягнення . Коли в минулому році запускала цех – працювала по 20 годин на день . Після 2-3 місяців такого режиму вже нічого не хотілося , – розповідає Тетяна . – Кожен день потрібен аутотренінг і маленька перемога над собою , адже в майбутньому не хочу працювати , як зараз . Але потрібно постаратися і вийти на рівень , який дозволить працювати по – іншому " .

СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ

Все почалося з звичайних домашніх каструль , ринкового молока і аптечних заквасок . Кілька місяців до цього Тетяна вивчала матчастину , читала , дивилася ролики , вивчаючи сироваріння .

" Потім закупила формочки , сита , закваски – на все пішло гривень 300 , – каже про свої перші інвестиції Дядечко . – Поступово оберти нарощувалися , знайшла під Києвом цех , де ще рік орендувала зміни ( приходила працювати туди двічі на тиждень ) " .

Реклама
Але снігова куля наростала – був потрібний свій цех , грошей на оренду якого у Тетяни не було . " Я розуміла , що час – найцінніше , що є , справа вже йде , і розвивати її треба якомога швидше , тому намагатися збирати не стала , – розповідає підприємець . – Стартовим капіталом для цеху стали проданий автомобіль і арсенал фототехніки , плюс у друзів зайняла солідну суму . Купила холодильник для молока , пастеризатор , робочі столи , стелажі , килимки , багато – б /в з Європи , і робота пішла " .

Сири робить лише за авторськими рецептами

ЯК ЗМІНИЛОСЯ ЖИТТЯ

Реклама

2016 рік був настільки насиченим , що на поточний Тетяна поставила собі за мету : направляти більше часу і зусиль на створення сім'ї , ніж на роботу , і склала графік подорожей на рік . Вони і раніше були важливою частиною життя , але тепер , коли графік хоч і щільний , але Тетяна йому господиня , вдається викроювати час на поїздки так часто , як хочеться .

" У якийсь момент дала собі слово вкладати не тільки в розвиток бізнесу , а й в свої хобі . Тому весь час то квитки купую , то готелі бронюю . Перед Новим роком влаштувала собі тур по Європі : об'їхала автомобілем все найбільш " сирні " місця , побачила і дізналася багато нового і корисного , зустрічалася з крафтового виробниками і вчителями сироваріння . Виявила , що рівня англійської мені вже мало , записалася на мовні курси " , – перераховує позитивні зміни в житті полтавка .

Як би не було складно , вона обов'язково знаходить час на спортзал – каже , як тільки дає волю ліні і знижує фізичну активність , так відразу млявими стають робота і інші сфери життя . Крім того , вона бере активну участь в організації щорічного мотофестивалю , адже байки – її серйозне захоплення на все життя .

" А внутрішньо я просто стала відчувати , що нарешті займаюся своєю справою . Може , через пару років захочеться чогось іншого . Але сьогодні , отримуючи подяки від задоволених клієнтів , думка лише одна : як же здорово , що це є в моєму житті ! " – посміхається Тетяна .

ПОРАДИ ПОЧАТКІВЦЯМ

Якби почати спочатку , Тетяна б ще сто раз обдумала , де відкривати цех . Нинішня точка в Житомирській області була хороша за ціною , але надто вже специфічний регіон : село на кордоні двох районів , обидва райцентри – в 50 км , дороги вбиті .

"На власних помилках дізналася, які аспекти потрібно враховувати в такій справі. Ще у нас величезна проблема з сировиною: якісного молока днем з вогнем не знайдеш, а клієнти просять все більше продукції", – ділиться досвідом підприємець.

Сировинна база – основа основ, Тетяна може брати молоко всього у кількох дрібних фермерів, в яких впевнена: чисто, якісно, і корів годують тим, чим потрібно (це позначається на технології виробництва сирів). Крім технічних моментів, важливий моральний настрій.

"Не поспішайте заздрити підприємцям. Дізнайтеся трохи краще їх графік і правила життя: часто люди вважають затії знайомих крутими, але заздрість не найкращий порадник, – радить Тетяна. – Батьки і друзі мені говорили: "Ой, це так важко, ти не впораєшся", але такого слухати теж не треба. Прислухайтеся до тих, хто задає конструктивні питання і дає корисні поради".