Швидко підняте не вважається таким, що впало: вчені довели "правило п'яти секунд"

15 березня 2017, 18:42
Дослідник провів опитування серед двох тисяч людей, 79% з яких зазначили, що не бояться їсти продукти, що впали, і хоча б раз робили це

Продукты, що впали на підлогу, можна безпечно їсти, якщо вони були підняті протягом п'яти секунд. Фото: pixabay

Британський професор Астонського університету в Бірмінгемі Ентоні Хілтон довів правдивість так званого правила п'яти секунд.

Відповідно до даного "правила", продукти, які впали на землю або підлогу можна безпечно їсти, якщо вони були підняті протягом п'яти секунд. Це нібито пов'язано з тим, що будь-які мікроби, які зможуть перейти на їжу за цей час, будуть в настільки малій кількості, що їх легко зруйнує шлункова кислота.

Реклама

"Очевидно, що не можна вживати в їжу їжу, на якій видно шар бруду. Але з наукової точки зору, якщо видимих ознак забруднення немає, то шанс потрапляння на їжу шкідливих бактерій за кілька секунд дуже малий", – пояснив Хілтон.

У той же час він обмовляється, що ризик при вживанні їжі з землі є: "Це не означає, що мікроби ніяк не можуть переміститися з підлоги на що впала їжу".

Відзначається також, що Хілтон провів опитування серед двох тисяч людей, 79% з яких зазначили, що не бояться їсти продукти, що впали, і хоча б раз робили це.