Картопля фрі або домашні чіпси - куди менше зло, ніж смажений баклажан або кабачок.Фото: lady.mail.ru
У народі кажуть, що все смачне або шкідливе, або дороге, або призводить до зайвої ваги. Будь то смажена курка, картопля фрі або навіть морозиво – у більшості людей все, що готується в олії і покрите золотавою скоринкою, викликає дикий апетит. Але є і ті, хто готовий годинами розповідати, наскільки шкідливе смажене – згадують якісь міфи, залякують нещасних любителів фритюру і сіють паніку. Але чи мають так вони мають рацію? Likar.info розвінчує 6 найпопулярніших стереотипів про смажену їжу.
Смажена їжа завжди дуже жирна
Коли кипляча олія стикається з продуктом, волога всередині неї – сік – теж починає закипати і виділяється назовні. У цей момент сік утворює своєрідний бар'єр, який зводить проникнення олії до мінімуму (а то, що все-таки проникає, стає хрусткою скоринкою). Так що, якщо готувати з використанням киплячого масла, то в сам продукт потрапить мінімум жиру, а ось при гасінні на слабкому вогні – навпаки.
Смажена їжа наближає інфаркт
Якщо ви регулярно їсте смажені страви, приготовані на соняшниковій або оливковій олії, то проблем з серцем не буде. Доведено дослідженням, звіт про який був опублікований в Британському медичному журналі.
Якщо оливкова олія використовувається для смаження, її корисні властивості втрачаються
Навіть найніжніше масло холодного віджиму відмінно поводиться при смаженні і нітрохи не втрачає своїх унікальних якостей. А все тому, що корисні для серця ненасичені моножіри, які містяться в цій олії, не змінюються під впливом високих температур. Якщо не доводити оливкова олія до горіння, його поживні властивості і аромат зберігаються.
Смажений кабачок – те саме, що і смажена картопля
Складно повірити, але картопля фрі або домашні чіпси – куди менше зло, ніж смажений баклажан або кабачок. А все тому, що при смаженні вони вбирають набагато більше масла, ніж картопля.
Усі насичені жири в смажених стравах підвищують рівень холестерину
В організмі насичені жири ведуть себе по-різному. Стеаринова кислота, як і мононасичених жирах, не підвищує рівень небезпечного холестерину ЛПНЩ, а навпаки забезпечує організм хорошим холестерином. Хороші насичені жири, які містяться в шоколаді і кокосі, насправді набагато корисніші для організму, ніж вважалося раніше. Але споживати ці продукти потрібно в помірних кількостях, тому що там дуже багато калорій (як і в будь-який інший жирної їжі).
Рослинну олію можна використовувати багато разів
Кожен раз, коли ви нагріваєте рослинну олію, вона все більше і більше темніє, і стає в'язким і густим. Зверху на такій олії утворюється піна, і це вірний знак, що її пора виливати.