5 важливих фактів про червону ікру

25 жовтня 2018, 11:40
Деякі продукти харчування і смачні, і корисні одночасно

Вони відрізняються чудовим смаком і разом з тим – приносять величезну користь людському організму. Одним з таких унікальних продуктів є червона ікра лососевих риб. Ось 5 фактів про червону ікру, яких, можливо, ви не знали:

1. Червона ікра – це ікра риб сімейства лососевих, до якого входять горбуша, кета, форель, нерка та низка інших. Тобто, риби під назвою "лосось" не існує, це загальна назва сімейства.

2. На полицях наших магазинів зустрічається ікра, отримана як від "дикого" лосося, так і від "фермерського". Дикий лосось живе та розвивається в океані, а на нерест приходить у прісні води Далекого Сходу та Аляски. У цей період та у цих регіонах відбувається видобування червоної ікри дикого лосося. Найбільш розповсюджені види – горбуша та кета, тому саме ці види різновиди ікри найчастіше зустрічаються на полицях магазинів.

Фермерський лосось вирощують в штучних умовах аквакультури. Найбільші центри вирощування фермерського лосося – Данія, Норвегія, Канада, Чилі. Ікра форелі – найбільш розповсюджений вид "фермерської" червоної ікри.

3. Лососеві отримали свою назву – червона риба – через особливий колір м’яса. У дикого лосося колір ніжно-рожевий, а у фермерського – яскравий, майже помаранчевий. Причина – у різному харчуванні риби. Дикий лосось харчується дрібною рибою, водоростями, планктоном і креветками, а фермерський – гранульованим комбікормом. Від початку колір м’яса фермерського лосося білий чи бежевий, "червоним" він стає у результаті додавання барвників до кормів.

4. Різні види ікри відрізняються кольором, розміром та смаком. Ікра горбуші – найбільш традиційна. Розмір її ікринок – близько 5 мм, помаранчевого кольору, з доволі насиченим смаком, до якого всі звикли. Ікра кети найбільша за розміром – 7-8 мм, її ікринки бурштиново-помаранчеві, а смак ніжний та м’який. Ікра форелі досягає розміру до 3 мм, її ікринки червонуватого кольору та мають міцну оболонку, під час розкусування відчувається їх жорсткість.

5. Лососеві диких порід отримують цінні речовини та елементи під час свого розвитку у природньому середовищі. Ці цінні речовини потім концентруються в ікрі. Фермерський же лосось вирощують у доволі тісних "садках" і басейнах. Для профілактики рибі дають антибіотики, адже якщо захворіє тільки одна особина – хвороба миттєво розповсюдиться на все поголів’я.

Не важко зробити висновок, що тільки ікра дикого лосося є по-справжньому корисною для здоров’я. При цьому, червона ікра повинна бути на вашому столі не тільки на свята. Адже експерти дійшли висновку, що максимальну користь організму приносить регулярне її споживання.

Лікар-гастроентеролог першої категорії клініки "Оксфорд Медікал" Світлана Скибало стверджує: "Споживаючи червону ікру, ви забезпечуєте свій організм всіма необхідними для здоров’я речовинами. Це унікальний продукт, що корисний абсолютно усім – жінкам, чоловікам, дітям від 3 років та літнім людям. Червона ікра – це чудовий варіант і для сніданку, і для вечері".

Ось 5 причин, з яких червону ікру необхідно споживати щодня:

1. Підвищує імунітет.

2. Зміцнює серце і судини.

3. Покращує стан шкіри та зберігає молодість.

4. Зменшує ризик онкологічних захворювань.

5. Заряджає енергією, знімає стрес.

Список можна продовжити, адже червона ікра – рекордсмен по вмісту високоцінного білка, вітамінів і мінералів. 100 г ікри містить 30-32 г білка – це 50% добової норми для дорослої людини. Червона ікра також містить вітаміни групи В (В1, В2, В5, В9 фолієва кислота), А, Е, вітамін D. Вона також багата на мінерали: калій, магній, залізо, фосфор та йод. В одній 100-грамовій баночці ікри міститься 2 добові норми йоду для дорослого.

А ще – червона ікра є джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3, котрі не виробляються людським організмом. Рекомендована денна порція ікри – це 15-20 грамів (1-2 чайні ложечки). І ця невелика кількість ікри містить добову норму Омега-3 для дорослої людини!

Хорошим прикладом результатів регулярного споживання червоної ікри є японці, які відомі своїм здоров’ям та довголіттям. Адже головна особливість японської кухні – велика кількість морепродуктів, а червона ікра є одним з найулюбленіших продуктів у Японії.

Але до вибору червоної ікри треба підходити свідомо. "Купуючи червону ікру, обирайте продукцію тільки відомих брендів, таких як "Шаланда", "Камчадал", "Спецпосол" – вони вже давно на ринку, мають гарну репутацію та дорожать довірою споживачів", – говорить Марина Русак, директор інтернет-магазину 1-й Ікорний супермаркет на ikra-market.ua.

Отже, потурбуйтесь про своє здоров’я: впроваджуйте червону ікру до щоденного раціону, адже з урахуванням її величезної користі для організму, цьому продукту дійсно немає заміни!