5 міфів про вино, які пора забути

3 серпня 2021, 11:00
Про вино існує багато міфів. Але насправді вибрати смачний, якісний, доречний і модний напій досить просто

Головний міф про вино – в ньому складно розбиратися, тому простіше запам'ятати декілька "перевірених" правил і керуватися ними при виборі. Оновлена Villa Krim, лідер серед українських виробників вина, руйнує популярні міфи, які заважають насолоджуватися смаком напою.

1. Якщо не знаєш, що брати, бери французьке – не прогадаєш

Країна походження вина не впливає на якість. Вона залежить від багатьох факторів, зокрема особливостей конкретного терруара – району із характерним тільки для нього поєднанням ґрунту, рельєфу і мікроклімату.

Постійно вибирати вина тільки однієї країни ­– свідомо позбавляти себе нових смаків. У світі зростає інтерес до виноробних регіонів, які раніше не були на слуху: Болгарії, Румунії та півдня України.

На українських терруарах вирощують не тільки місцеві сорти винограду, наприклад "сухолиманський білий" або "одеський чорний", але й "каберне", "піно нуар", "шардоне", "рислінг" й інші європейські сорти. У поєднанні з традиціями і сучасними технологіями, це дозволяє українським виноробам тримати марку і створювати вино за світовими стандартами. У цьому сенсі немає різниці між вином родом з України, Франції або Чилі. Хіба що ціна, яка на українські вина більш приємна через відсутність транспортних витрат і мит.

2. Червоне роблять із червоного винограду, біле – з білого

Із червоного винограду можна отримати як червоне, так і біле вино – різниця формується на основі того, як швидко сік відокремлюють від шкірки, кісточок і гребенів. Показовий приклад – класичний червоний сорт винограду "каберне совіньйон". Коли його віджимають найлегшим пресом і відразу ж видаляють мезгу, отримують біле вино.

Знайти біле або червоне вино Villa Krim на полиці стало набагато простіше. На оновлених етикетках з'явилися яскраві кольорові акценти: ніжно-бірюзовий для білого і рожевого вина, наприклад на етикетках Shateau Baron або Shateau Le Grand, і яскраво-оранжевий – для червоного Merlo, Shevalie Rouge або Pinot Noir.

3. Якщо вино залишає сліди на губах, значить воно неякісне

Винний наліт на келихах і губах може залишатися після будь-якого вина – як високої, так і сумнівної якості. Відмінність у тому, які речовини за це відповідають.

Неякісне вино фарбує через вміст штучних барвників, а сліди від якісного вина з'являються через вміст поліфенолів – речовин рослинного походження, які містяться у винограді. Вони надають кольору ягодам і вину, а іноді залишають червоний або фіолетовий наліт на губах, язику та зубах. Високим вмістом поліфенолів відрізняються сорти з товстою шкіркою: "пінотаж", "каберне совіньйон", "каберне фран", "шираз" та "мальбек".

Щоб знайти на полиці якісний напій, краще орієнтуватися на ціну. Вартість якісного українського вина в супермаркеті може коливатися в межах 60-100 гривень. Оскільки для виробництва 1 л натурального вина потрібно в середньому 2 кг винограду, який, залежно від сорту, коштує 12-15 гривень. До цієї суми додаються витрати на виробництво, вартість пляшки з етикеткою і корка, акцизний збір, націнки виробника та магазину. Тому пропозиції дешевше 60 гривень повинні вас насторожити.

4. Якщо у вині є осад, воно зіпсоване

Невеликий осад у вині у вигляді кристалів допустимий. Ці частинки, або як їх ще називають – винний камінь – утворюються в результаті хімічної реакції винної кислоти та калію, що містяться у вині. Винний камінь має ряд корисних елементів у своєму хімічному складі: калій, залізо, магній, йод і бета-каротин. Він може з'являтися з різних причин, але якщо мова йде про натуральні вина від перевіреного виробника, осад не шкодить здоров'ю і не впливає на смак.

5. Солодке вино для тих, хто нічого не розуміє

Солодке вино – така ж класика виноробства, як і сухе. Попри те, що десертні та кріплені вина вийшли з моди, вінтажні рислінг, сотерни або портвейни становлять інтерес для колекціонерів і часто є найдорожчими лотами на винних аукціонах. Солодке або напівсолодке вино стане справжньою знахідкою для любителів незвичайних поєднань. Наприклад, Villa Krim Muscat Riviera із сирами рокфор або дор блю, біле напівсолодке Villa Krim Traminer Blanc у парі з картоплею фрі. Будьте відкриті для експериментів, і вам відкриються нові смакові враження.

Щоб насолоджуватися вином, не потрібно бути професіоналом, головне – звільнитися від упереджень і не боятися експериментувати. А оновлена ​​Villa Krim допоможе зорієнтуватися на полиці незалежно від того, обираєте ви вино до важливої ​​дати, або хочете отримати насолоду від келиха за сімейною вечерею.