Прострочене молоко можна пити і не тільки: 5 міфів про безпеку продуктів

2 листопада 2020, 19:20
Від терміну придатності молока до білого нальоту на шоколаді – що вводить нас в оману

Фото: foodiesfeed/Freepik

Усі ми непогано знаємо, як правильно зберігати продукти, як продовжити їм термін придатності та негайно викидаємо в смітник те, що, на нашу думку, зіпсувалося. Але чи потрібно відмовлятися від шоколаду, якщо на ньому з'явився білий наліт? І чи безпечно щодня їсти яйця, зварені некруто.

Експерт з агентства з регулювання безпеки продуктів харчування США Пітер Кассел упевнений: про деякі речі ми навіть не здогадуємося. Про це пише Вuzzfeed.

Реклама

Міф №1. Небезпечно пити молоко щойно термін придатності сплив

Навіть якщо термін придатності сплив добу тому. Як каже Пітер Кассел – це не так. Бо таке молоко не може бути небезпечним, швидше у нього буде неприємний смак. Разом з цим після закінчення терміну придатності молоко справді може нашкодити людям з харчовими розладами.

Міф №2. Не можна пити воду зі склянки, що простояла всю ніч

Реклама

Відповідь – можна. З водою за ніч нічого не може статися. Це неможливо. З тієї простої причини, що у воді немає речовин, що могли б її зіпсувати.

Міф №3. Білий наліт на шоколаді – зіпсований шоколад

Це омана. Якщо сталося так, що розриваючи обгортку темного шоколаду, ви бачите білий наліт – не поспішайте її викидати. Білий наліт – лише жири какао-масла, які виділяються на поверхні плитки. Це абсолютно нормально та безпечно.

Реклама

Міф №4. Вершкове масло можна зберігати за кімнатної температури

Абсолютна помилка. Ніколи не залишайте масло в маслянці на столі, воно має бути в холодильнику. Справа в тому, що тепло провокує процеси окислення в маслі, а звідси – смак стає неприємним. А от у холодильнику швидкість росту мікробів, що пришвидшують це окислення, набагато сповільнюється.

Міф №5. Яйця, зварені некруто, безпечні

І так і ні. Сирі, а потім і недоварені до стану щільного жовтка яйця можуть бути небезпечними через можливу присутність сальмонели. А її присутність у яйці, як ми розуміємо, визначити на око неможливо. Тому Пітер Кассел радить добре проварювати яйця. Але зрідка тішити себе і яйцями, звареними некурто.

А тут ми розповідали, як правильно зберігати банани та як правильно зберігати сир вдома.