12 цитат Митрополита Онуфрія про Україну і життя

5 листопада 2016, 16:41
Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію сьогодні виповнилося 72 роки

Митрополит Онуфрій. Фото: church.ua

Митрополит Київський, предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій вважає себе, перш за все, ченцем. Свій день народження він за традицією проводить в пості, молитві і самоті на Святій Горі Афон. Він молиться про свою багатомільйонну українську паству.

Як відомо, Митрополит Онуфрій не з'являється на телеекранах і майже не дає інтерв'ю. Словами він вважає за краще молитви і добрі справи.

Настанови Блаженніший дає в своїх проповідях. Віруючі цінують його щирість і відвертість, а богослужіння, які він очолює, завжди багатолюдні. Центр інформації УПЦ опублікував деякі висловлювання Предстоятеля УПЦ з проповідей та інтерв'ю
.



Про Україну

Україна – це багатонаціональна країна . Тут живуть українці , росіяни , румуни , молдавани , татари , представники інших народів . І нам треба навчитися поважати культуру один одного . Я завжди намагався і намагаюся поважати культуру та звичаї всіх національних громад . Не з якихось дипломатичних міркувань , а тому що Бог вчить нас любити і поважати кожну людину такою, якою вона є . Таке шанобливе ставлення завжди викликає відповідну позитивну реакцію .
 
Про українців

Всі ті переваги , які є в українського народу , вся та велич , яку він придбав за свою історію , мають коріння в Православ'ї . Все це плоди православного життя нашого народу . Щоб зберегти цю перевагу , цю велич , нам потрібно зберегти ту віру , яка дарувала нам цю велич .

Про Церкву

Церква сьогодні – це , мабуть , єдине що залишилося ланка , що з'єднує Схід і Захід , зберігає народну єдність в країні . Кожен священик знає , що у Христі етнічні , соціальні та інші відмінності відходять на другий план . Кожна людина для нас – образ Божий , який треба любити і шанувати . Але одна справа знати , а інша справа – реалізовувати це знання в житті .

Про державну владу

Церква завжди встає на захист тієї частини суспільства , яка не може сама себе захистити від свавілля , від злиднів . І посередницька функція Церкви полягає в тому , щоб нагадувати владі , що проблема існує , що є люди , яким потрібно допомогти . Державна влада , за вченням Церкви , – це служіння своїм громадянам і своїй Вітчизні . Шлях , який Церква проповідує і наполягає на ньому – це мирне вирішення всіх питань .

Про світ

Якщо немає миру в суспільстві , отже , немає Христа в душі суспільства . Бо народ повинен бути одностайним , повинен шукати справжні цінності , знаходити їх і з'єднуватися , а не розділятися . Тоді не буде того , що ми спостерігаємо в наш неспокійний час .

Про надію

Людина з чимось приходить і їй треба щось відповісти . А головна суть всіх відповідей – це в людині зайнятися надію на милість Божу , щоб людину відвести від зневіри , від занепаду . Якщо надія воскресає в людині , то вона повстає , потихеньку , потихеньку і починає жити .

Про духовне зростання

Завдання християнина на землі не тільки прийти до Церкви , але і рости духовно , над собою працювати . Прийшли до Церкви , і не важливо , хто на якому рівні стоїть – хто на дуже високому , хто на дуже низькому – все повинні над собою працювати . Це найголовніша проблема , вічна проблема . Поки є земне життя , ця проблема існує .

Про любов Бога до людей

Все , що Господь робить , все по своїй любові до людини , по своїй милості , за бажанням , щоб людина стала кращою .

Про волю Божу

Перша думка – воля Божа . Але для того щоб зрозуміти , яка перша , яка друга – вже треба мати певний духовний рівень . Треба робити вибір волі Божої через молитву , молитися навіть при такому стані , який у нас є . Якщо бурхливий стан , молитися : " Господи , ти сам знаєш , як " . І Бог керує . Бог вміє це робити .

Про терпіння

Не слід йти за духом світу цього , а треба терпіти один одного , якими ми є : дуже хороші , менш добрі , злі , дуже злі – всі одно терпіть. Терпіння – це перша форма любові , а любов веде людину до виправлення .

Про інформацію

Головним для місіонера є не інформація , а молитва . Якщо розчиняти всі молитвою , і інформацію розчиняти молитвою , то , може , ми в інформації матимемо якийсь пробіл , може таке бути , але якщо ця прогалина буде за рахунок молитви , то Бог умудрить , і ви відповісте краще , ніж маючи інформацію .

Про ставлення до життя

Є люди , які живуть одним днем і кожен день для них як останній . Вони кажуть " помолюся сьогодні , тому що , можливо , завтра вже не настане в моєму житті . Зроблю щось хороше сьогодні , тому що , можливо , завтра вже не буде такої можливості " . Ті люди , які живуть кожен день , як останній , мають добрий грунт свого серця .

Центр інформації УПЦ – за матеріалами офіційного сайту УПЦ , Центру інформації УПЦ , " Церковний вісник " , " Православ'я і світ " , " Фома в Україні " , Православие.ru , molodost.in.ua і ін.

Реклама