10 корисних порад, які допоможуть зберегти вітаміни в овочах

24 квітня 2018, 15:11
Дізнайтеся, як зберегти корисні речовини при готуванні

Як зберегти користь овочів Фото: depositphotos.com

Овочі – справжнє джерело вітамінів, клітковини і мінеральних речовин. Давайте розберемося, як правильно їх чистити, готувати і зберігати, щоб принести максимальну користь організму.

  1. Купуйте овочі та зелень потроху і часто – так ви збільшите свої шанси купити по-справжньому свіжий продукт і не дати йому розгубити свої корисні властивості.
  2. Головний ворог вітамінів – світло і тепло: вплив сонячних променів при зберіганні овочів і фруктів збільшує втрати вітаміну С в три рази. Тому тримайте свіжі овочі, фрукти і зелень в темних прохолодних місцях. Найкраще – на призначених для цього полицях холодильника.
  3. Перед варінням овочі не слід розрізати на дрібні шматочки. Краще довше почекати приготування, але зберегти більше вітамінів.
  4. Очищені і нарізані овочі не можна зберігати більше 20 хвилин. Вітамін С швидко руйнується в очищених овочах, навіть якщо вони занурені в воду.
  5. При варінні овочів потрібно наливати в каструлю поменше води. Це дозволить зберегти максимум корисних речовин. А варіння під кришкою знижує руйнування киснем поживних елементів.
  6. Скоротіть час термічної обробки і частіше варіть овочі на пару.
  7. Не готуйте овочі та фрукти в металевому посуді: при контакті з нею вітамін С руйнується.
  8. Перед приготуванням морква краще пошкребти, не очищаючи повністю, так як шкірка містить багато корисних речовин. Картопля, зварений у шкірці, також містить більше вітамінів, ніж приготований очищеним.
  9. Не варіть капусту занадто довго, тому що весь її смак і користь розчиняться у воді. Втім, якщо ви тушкуйте капусту в горщику, перетримати її практично неможливо: чим довше вона тушкується, тим м'якішою і смачнішою стає, а її корисний склад не "тікає".
  10. Намагайтеся не готувати багато їжі про запас і не розігрівайте по кілька разів те, що приготували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама

Нагадаємо, раніше ми ділилися радам Джеймі Олівера, які допоможуть смачно приготувати моркву. Крім цього, сайт "Сегодня" писав, як запекти овочі на грилі. Ми також розповідали, кому потрібно їсти редиску.

Дивіться відео, як вживати фрукти з користю для організму: