Як знову повірити в чудеса

Як святі Печерські захистили Лавру, а святитель Лука умудрив лікарів

Під Новий рік і Різдво, як ніколи, дуже хочеться чудес. Щоб ось так: відчинив вхідні двері – а там воно, Чудо! Тільки адже так лише у фільмах буває так книжках. Зазвичай чекаєш чуда, відкриваєш двері знову і знову – і нічого. І так з року в рік. А потім одного разу прокидаєшся з думкою: "Все! Досить! Чудес не буває! Пора дорослішати!" І перестаєш вірити в чудеса... А потім і взагалі в Бога. Як не втратити віру в чудо і в Господа – нам розповів монах з 30-річним стажем, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло.

- Владико, як не втратити віру в чудеса, якщо в твоєму житті нічого чудесного не відбувається?

Реклама

- Ви просто їх не бачите! Чудес в житті кожного багато. Взагалі чудо – те, що ми з вами живі, що ми прийшли з небуття в буття, що Господь нагородив нас Таїнством хрещення. У моєму житті – дуже багато чудес! Коли в 1986 році, при пожежі в семінарії в Троїце-Сергієвій лаврі у вогні згоріли п'ять осіб, вижив тільки я. Ніхто так і не знає, яким чином залишився живий, але на все воля Божа. Це було диво. Пізніше, перед складною операцією на серці, у моєму ліжку я побачив ікону "Собор святих Печерських".

- Вам принесли ікону – або вона сама з'явилася вам?

- Це було явлення. Ікона була біля мене кілька днів, а коли мені стало легше – вона стала невидима. Мені зробили складну операцію, дивом витягнувши мене з того світу. В цей же час до стін Лаври прийшли натовпи людей, охочих захопити Лавру, вигнати монахів і "порізати владику Павла". На що братія відповідала: "Та його вже порізали без вас!" – маючи на увазі перенесену операцію. Коли мені повідомили про напад, я став старанно молитися, заволав до Всемогутнього Бога. Одна справа образити людину, інша – йти на обитель, на храм. Ви не можете уявити, наскільки це важко! І тоді в молитві у мене було видіння: з воріт Лаври вийшли безліч преподобних, обійшли навколо і повернулися в монастир. Тоді я подзвонив братії і сказав: "Не переживайте, Господь нас не залишить! Преподобні прийшли зберігати нашу обитель". Дійсно, мітингувальники ще якийсь час постояли і розійшлися.

Реклама

- Виходить, Святі Печерські, як і в минулі століття, захистили свою Лавру?

- Господь і святі завжди чують наші щирі благання і відповідають на молитви. Особливо якщо мова йде про порятунок духовної обителі. Ворог роду людського не дрімає, але Господь по своїй милості і по щирим молитвам видаляє людини від усякого зла. Коли ми вже перестаємо сподіватися на людей, свої сили і починаємо сподіватися тільки на Бога. Так зі мною сталося ще одне диво. Якщо подивитися на мою медичну картку, на ній написано: "Загадковий хворий". Знаєте чому? Тому що кожен раз лікарі губляться в здогадах – чим мене отруїли на цей раз? Останній раз виявився взагалі з області фантастики. Який тільки діагноз не ставили!...

- А ви боялися смерті? Кажуть, монахи не бояться смерті...

Реклама

- Монахи просто інакше ставляться до смерті, ніж люди в миру. Але точно можу сказати: вмирати якось не хотілося. Я тільки просив: "Господи, прости мої гріхи! Якщо можливо, допоможи мені! Дай сил!" І тут я побачив зліва від себе стоїть постать святителя Луки Кримського. Наступні три дні, поки у мене брали аналізи і в черговий раз з'ясовували, в чому причина хвороби, святитель Лука стояв біля мене. Після семигодинної операції з'ясувалося, що цей вид бактерій лікується не сучасними антибіотиками, а чи не першими, ще часів професора Пирогова (до речі, цей великий лікар чимало потрудився саме в Криму, під час Кримської війни. – Авт.). Після першої ж крапельниці мені стало легше – і святитель Лука став невидимий.

- Мені ось ніколи не були святі, розкажіть, як це? Як поводився святитель Лука?

- Він просто стояв біля мого ліжка – і все. Але це його молитовне заступництво мене зміцнило. Уявіть тільки, коли ти три доби не спиш! Звичайно, я до нього звертався і просив: "Якщо є твоя милість і бажання зберегти мені життя – допоможи мені! Вже якщо я навіть не можу встати з ліжка, будь моїм ходатаєм у той час, коли я стану перед престолом Божим". Однак скільки я після цього не просив у Господа: "Чи можна мені ще раз побачити святого Луку!" – святий більше не з'являвся. Після одужання, в подяку за клопотання перед Господом в моєму зцілення, я замовив ікону для храму Святої Живоначальної Трійці в Сімферополі, де зберігаються мощі святителя Луки. Ікона вийшла завелика – 180х120 см, але так просили зробити насельниці монастиря. Головне, що її встигли завершити до свята Собору Кримських святих – 26 грудня.

- Як плануєте транспортувати таку величезну ікону, та ще й в Крим?

- Повезу її залізницею. Бог вирівняє. Потрібно обов'язково дякувати Богові і святих за надану милість. Це священна традиція.

- Багато хто скаже: я ось теж був при смерті, але до мене святий Лука не був!

- Значить, погано молилися! Господь дарує свою милість людині тоді, коли він втратив останню надію на себе, на людей, на цей світ. Коли людина в радості – він найчастіше забуває взагалі, хто такі святі. Коли людям добре – хіба їм потрібен святитель Лука або преподобні Антоній і Феодосій? Потрібні п'янки, гулянки, так звані друзі, курорти, подорожі. А от коли вичерпуються усілякі людські надії на життя, тоді в немочі людській сила Божа починає діяти.

new_image_36

Ікона святого Луки розміром 180х120 см, написана в дар за зцілення, перевезена в Крим.

СВЯТИТЕЛЬ ЛУКА: "піп-шаман" провів 11 років у таборах за норовистість і "ходіння" з хрестом

Хірург, професор медицини Валентин Феліксович Войно-Ясенецький – єдиний канонізований святий, за життя отримав Сталінську премію. Архієпископ Лука провів у таборах в цілому 11 років. Його навіть кілька разів засуджували до страти, але Бог чудесним чином залишав його в живих, міняючи кару на заслання. У далеких глибинках талановитого лікаря швидко відзначали: "Скаже піп-шаман слово – сліпий відразу зрячим стає! Поїхав – і знову в усіх очі болять!". Незважаючи на те, що на лекції з хірургії він приходив виключно в рясі, його поважали навіть комуністи. Якось йому поставили питання: "От ви розрізаєте серця, чи бачили ви душу?". Батюшка відповідав: "Мені багато разів доводилося робити операції на голові і розкривати черепну коробку, але я ніколи не бачив там розуму".

Його називали "непокірним" за те, що служив у храмі всупереч усім заборонам. Тих, хто внадиться хрест з купола зняти, високий і міцний батюшка міг легко скинути зі сходів. Потім всім "скинутим" зробити операції, а після піти в міліцію і покаятися: "Арештуйте мене, я у гніві згрішив перед Богом і людськими законами". Під час війни він сам попросився "в найважче місце людей рятувати". Його відіслали у військовий госпіталь. Ліків вічно не вистачало, тому, за спогадами сучасників, у батюшки завжди поруч стояв казан з киплячою олією. Перед операцією хворому давали випити розведений спирт, а після операції обливали рану киплячою олією. Біль був відразу жахливий, зате рана швидко затягувалася, потім зачищалася – і людина досить швидко видужувала. За це в 1944 році його нагородили Сталінською премією.

На його похорон у 1961 році в Сімферополь приїхали тисячі людей. На місці його поховання стали відбуватися дива. І сьогодні віруючі часто розповідають, як він являється під час найтяжчих операцій, бере за руку хірурга, вказує – що не так. У 1995 році архієпископ Сімферопольський і Кримський був зарахований до лику святих.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти