В Україні хочуть заборонити побутову хімію з фосфатами. Відповідну петицію підготували в "Київводоканалі". Там кажуть, в стічних водах, що надходять на очисні споруди, критична кількість отруйних фосфатів. Які миючі засоби варто купувати, щоб зберегти навколишнє середовище – читайте далі в матеріалі.
В кінці літа річки України покриваються зеленню і з кожним роком все більше і більше. Це свідчить про тотальне забруднення головної артерії – Дніпра, зазначають в "Київводоканалі". Головною причиною цвітіння є фосфати, що потрапляють у водойми з міської каналізації, підприємств і автомийок.
"Київводоканал" створив петицію з проханням заборонити миючі та пральні засоби з фосфатами. Але поки українці підтримують звернення слабо.
Протягом останніх десятиліть у стічних водах, що надходять на очисні споруди Києва, різко зросла кількість фосфатів. У перенасиченій фосфатами воді синьо-зелені водорості посилено розмножуються.
За словами генерального директора "Київводоканалу" Дмитра Новицького, зливні води, які потрапляють в наші водойми питного забезпечення, перевантажені цими фосфатними сполуками. Вони, на жаль, є в побуті в різній хімії.
Але далеко не всі господині звертають увагу на вміст фосфатів у побутовій хімії. І це, за словами екологів, – головна проблема, адже фосфати швидко знищують екосистему.
"Починається ось це цвітіння синьо-зелених водоростей, споживання кисню в воді, розведеного рідинами. Якщо його занадто мало в воді – все починає гинути, риби і всі живі організми, які знаходяться у воді, починають гнити, з'являються запах, купа неприємностей", – пояснила еколог Ганна Даниляк.
Шкодять агресивні фосфати не тільки водоймам і рибам, а й людям. Адже питну воду беруть, знову ж таки, з річок. Вихід – купувати саме безфосфатну побутову хімію, яка зазвичай трохи дорожча.
"Це повинно бути в свідомості. Тобто я йду в магазин і я не хочу погіршувати екологічний стан. Як я цього можу досягти? Вибрати безфосфатний миючий засіб, тобто читати, аналізувати, знати ці речовини", – підсумував кандидат хімічних наук Віталій Євдокименко.
Тим часом ми з'ясували, як визначити, що в складі м'яса є клей. Виявляється, це поширене явище.