Головна Сьогодні

Великий піст 2019: калорійність пісних продуктів і меню на день

Дата початку Великого посту залежить від святкування Пасхи, яка є перехідним святом

Великий піст перед Великоднем – найтриваліший і строгий. У 2019 він пройде з 11 березня по 27 квітня. Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м'ясо, птицю, молочні продукти, яйця і рибу (остання дозволена тільки в певні дні).

Можна їсти фрукти, овочі і крупи. Крім цього, дозволені морепродукти, чорний шоколад з рослинних інгредієнтів і пісний майонез.

Що стосується напоїв, то пити краще не чай і не каву, а чисту воду. Як виняток дозволяється в не дуже строгі дні трохи виноградного вина.

Скільки калорій потрібно вживати на день

Фото: freepik.com

Дотримання посту – уділ відносно здорових людей, каже дієтолог Світлана Фус. Воно не повинно впливати на необхідну кількість вступників в організм калорій – в середньому добова норма становить 1700-1900 Ккал. Майте на увазі, що 1 грам білка – це 4,1 калорії, 1 грам жиру – 9,3 калорій, 1 грам вуглеводів – 3,75-4,1 калорії. При цьому, обмеживши надходження тваринних білків (норма – 25%), необхідно компенсувати їх за рахунок рослинних (бобові, горіхи, картопля, баклажани, різні сорти капусти, морепродукти).

Оскільки основна наша їжа (до 50%) буде вуглеводною (каші, хліб, макарони, картопля), з солодким важливо знати міру, рівномірно розподіляючи вуглеводи на цілий день. Тому одноразове харчування, як того вимагає Церковний устав, людям, які постять вперше, і якими керує не усвідомлено духовна потреба, не підходить. На частку жирів в добовій нормі залишається 25%. Це олія (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, соєва), якої достатньо 2 столові ложки на день, і жири натуральних продуктів, наприклад, горіхів.

Взагалі, слово "нажимати" під час посту не підходить ні до яких продуктів. Наприклад, якщо ви почнете забивати голод макаронами, кашами та картоплею, то замість очікуваної легкості отримаєте до Великодня п'ять зайвих кілограмів. Ті ж крупи потрібно чергувати: в гречці, наприклад, є такі корисності, яких немає в кукурудзяній, і навпаки.

У день нам необхідно не менше 400 г овочів і фруктів. Не секрет, що вони служать важливим джерелом харчових речовин, які не синтезуються в організмі і повинні надходити разом з їжею. Причому більше половини денної норми фруктів-ягід і третину норми овочів рекомендується вживати в свіжому вигляді: при кулінарній та термічній обробці руйнуються багато вітамінів і біологічно активні речовини. Ось вам і "секрет" сухоїдства.

Калорійність деяких пісних продуктів

Фото: Pixabay

  • Олія – ​​800 Ккал/100 г
  • Мед, макаронні та круп'яні вироби, квасоля, горох, боби – 300-350 Ккал/100 г
  • Горіхи – 250-300 Ккал/100 г
  • Сухофрукти – 250-270 Ккал/100 г
  • Ікра риб'яча – 250 Ккал/100 г
  • Риба морська – 250 Ккал/100 г
  • Гриби сушені, хліб – 200 Ккал/100 г
  • Авокадо, банан – 90-100 Ккал/100 г
  • Риба річкова, морепродукти – 70-80 Ккал/100 г
  • Виноград – 70 Ккал/100 г
  • Апельсин, яблуко, ананас, ківі – 45-50 Ккал/100 г
  • Грейпфрут, лимон, гарбуз, перець болгарський – 30 Ккал/100 г
  • Капуста, редька, огірки, салат, шпинат – 20 Ккал/100 г
  • Морська капуста, цибуля, селера (зелень) – менше 10 Ккал/100 г

Варіант пісного меню на день

Фото: Depositphotos

Сніданок

  • Солодка вівсяна каша на воді з рослинним маслом і свіжим бананом (солона вівсяна каша з шматочками сьомги) (100 г, 300 ккал)
  • Зелений чай (1 ст., 10 ккал)
  • Яблуко або груша (1 шт., 60 ккал)

Обід

  • Салат зі свіжої капусти, моркви і шпинату з родзинками і соєвим майонезом (картопляний салат з маринованими грибами і зеленим горошком) (100 г, 30 – 50 ккал)
  • Пісний борщ (суп з рибної консерви з маслинами) (250 г, 450 ккал)
  • Овочеве рагу з квасолею (картопляні зрази з грибами і капустою) (200 г, 600 ккал)
  • Монастирський щербет з чорносливу, кураги, родзинок і інжиру з медом (фруктова пастила) (50 г, 150 ккал)
  • Мінеральна вода 1 ст. (0 ккал)

Вечеря

  • Домашні суші з відвареного рису з авокадо і креветками в подрібненому арахісі з соєвим соусом (пісний плов або голубці, фаршировані рисом, цибулею і морквою) (200 г, 200 ккал)
  • Салат з пекінської капусти з ананасом, заправлений лимонним соком (100 г, 80 ккал)
  • Апельсин (вино біле сухе натуральне) (100 г, 50 ккал)

Разом: 1930 Ккал

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати пісний пиріг з варенням і горіхами. Крім цього, "Сегодня" ділилися рецептом пісного яблучного пирога від Марти Стюарт.

Дивіться відео, як приготувати пісні булочки з родзинками

Всі подробиці в спецтемі Великий піст 2019: рецепти

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти