Новорічне меню українців розкритикувала керівник МОЗ Уляна Супрун. А саме канонічні святкові салати – Олів'є і Оселедець під шубою. Каже – вони калорійні, малопоживні і ускладнюють травлення. І найбільша небезпека – в майонезі. Його, як і інші готові соуси радить не вживати взагалі.
"У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру і жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити в споживанні, а краще – зовсім відмовитися. Або готувати їх вдома самостійно.
Але домашній майонез в класичному розумінні – теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров'я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тому без термічної обробки вживати їх не варто", – розповіла голова МОЗ.
Уляна Супрун поділилася альтернативними здоровими рецептами.
"Майонез можна замінити: сметаною – в ній вітамін D, молочнокислі бактерії і жирні кислоти короткого ланцюга, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось абсолютно нове, майонез можна приготувати з горіхів кешью або авокадо, або взагалі на аквафабі – це вода, в якій варилася турецький горох для хумусу. В інтернеті є багато рецептів", – порадила голова МОЗ.
А якщо без олів'є свято буде не в радість – Супрун радить збільшити в ньому кількість моркви, додати свіжий огірок замість солоного, і м'ясо брати запечене, а не варену ковбасу.
Нагадаємо, раніше дієтолог Галина Незговорова розповіла, як не переїсти в новорічну ніч. А нарколог Юрій Пакін поділився порадами, як позбутися похмілля.