Заїдання стресу – проблема зараз особливо актуальна, війна з Росією позбавила мільйони українців спокою, сну, звичного життя. Проте намагаючись заїсти стрес, особливо жирними продуктами, ми не тільки набираємо зайві кілограми, а сприяємо ще більшому виробленню кортизолу – гормону стресу.
Які продукти викликають в організмі фізіологічний стрес і що робити – розповіла дієтолог Олеся Добрянська.
Які продукти спричиняють додатковий стрес
Отже, якщо ви і так схильні до заїдання стресу, варто як мінімум обмежити наступні продукти:
- алкоголь – він підвищує рівень кортизолу та виводить з організму магній, який допомагає зберігати стресостійкість.
- кава, чай, енергонапої та інші напої з кофеїном – вони стимулюють синтез кортизолу, адреналіну та інших "недружніх" гормонів. В результаті хронічний стрес, який підтримується вживанням кофеїну, пригнічує роботу щитовидної залози та імунної системи.
- фастфуд, чіпси та інші продукти з трансжирами (сюди ж маргарин, кулінарний жир)
- рафіновані продукти – солодощі, цукор, випічка та ін.
- промислові копченості – ковбаса, сосиски, напівфабрикати
Також варто обмежити продукти, що постійно смажаться на соняшнковій лії, а додати до раціону більше корисних антистрес-продуктів, відстежити, що саме викликає у вас тривогу і бажання швидше заїсти стрес. Замість того, щоб йти та спустошувати холодильник, спробуйте прийняти теплий душ, випити теплого молока, прогулятися.
А які продукти корисні під час стресу?
У стресовій ситуації наш організм може сильніше витрачати магній, вітаміни групи В, вітамін С, білки, тому важливо включати в раціон продукти, багаті на ці речовини. Їжте яйця, кисломолочну продукцію, бобові, морепродукти, рибу, птицю, субпродукти.
Не забувайте про овочі та фрукти. Також намагайтеся за будь-якої можливості більше рухатися, гуляти, висипатися, медитувати і дозувати читання новин.
Також ми писали, як зрозуміти, що ви їсте зайве і відрізнити перекушування від переїдання.
Корисно також буде дізнатися, як перестати постійно заглядати в холодильник і чому ми переїдаємо?