Головна Сьогодні

Подолати тривогу і головний біль допоможе вівсянка: в якому вигляді її корисніше їсти

Поліпшити фізичне та емоційне здоров'я допоможе відома всім вівсянка. Навіщо нам клітковина взагалі і яку ще користь вівсянки знайшли вчені – у матеріалі

Про користь вівсянки, як і про шкоду цього зернового продукту, точаться суперечки. Однак той факт, що клітковина, на яку багата вівсянка, необхідна нашому організму, доведений вченими неодноразово. Цього разу медики з'ясували, яку користь, крім підтримання здорової роботи кишечника, може принести вівсянка і в якому вигляді – результати опубліковані в медичному журналі Nutrients.

Якщо ви звикли снідати пластівцями – корисніше замінити їх цільнозерновим вівсом
Якщо ви звикли снідати пластівцями – корисніше замінити їх цільнозерновим вівсом
Фото: unsplash.com

Для кишечника і не тільки корисніша саме цільнозернова вівсянка

Максимум користі для організму дає розчинне харчове волокно – β-глюкан, яке міститься у вівсі. Якщо додати в свій раціон цільнозернову вівсянку і вівсяні висівки, то можна допомогти кишечнику краще працювати, позбутися запорів, а також збільшити зростання в кишечнику корисних бактерій. А від повноцінної роботи кишечника залежить наш імунітет. Медики відзначають корисні властивості саме цільнозернової вівсянки, тобто з необробленого зерна, а не пластівців.

Чим ще корисна вівсянка для здоров'я?

Цільнозернова вівсянка знижує рівень холестерину в крові, а отже, є засобом профілактики атеросклерозу та інших захворювань серця і судин. А ще вівсяний β-глюкан допомагає подолати головний біль, біль у суглобах, руках і ногах. В учасників дослідження, які регулярно їли вівсянку, знизилася тривожність, неспокій і втома. А ще цільнозернова вівсянка діє як регулятор рівня глюкози в крові – уповільнює його зростання після їді та гальмує його подальший спад.

Однак у людей з непереносимістю глютену або вже з наявними захворюваннями органів травлення вівсянка, навіть цільнозернова, може викликати здуття живота, газоутворення, біль і діарею. Є харчові добавки, що містять β-глюкан, – у деяких випадках рекомендується вживати клітковину саме в такому вигляді. Що краще саме для вас – каша з цільнозернової вівсянки або харчова добавка, – підкаже сімейний лікар або дієтолог.

Раніше ми писали про те, як зварити справді смачну вівсянку.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти