Позначення "E" і порядковий номер позначають харчові добавки, які застосовуються у всьому світі в якості консервантів, підсилювачів смаку, загусники і розпушувачів. Серед них є абсолютно нешкідливі, а є дуже небезпечні.
Набагато легше розбиратися в складі продукту, якщо ти знаєш, що позначає це кодове Е. Це – цифровий код, який визначає додаткові інгредієнти, введені до складу. Якщо код починається з одиниці, то це харчовий барвник. 2 – це консерванти, 3 – антиокислювачі. 4 – це стабілізатори, 5 -емульгатори, вони зберігають структуру продукту однорідної. Підсилювачі смаку і аромату починаються на 6. Чотиризначний код, то це говорить про наявність підсолоджувачів.
Не всі Е шкідливі. Під деякими ховаються зовсім прості речі на зразок вітаміну С або лютеїну.
Список безвредных Е добавок невелик
- E100 — Куркуміни
- E101 — Рибофлавін
- E106 — Рибофлавін-5
- Е160a — Каротіни
- Е161b — Лютеїн
- E300 — Аскорбінова кислота (вітамін С)
- E306-Е309 — Токоферол (вітамін Е).
- Е440 — Пектин
- Е641, Е642 — L-лейцин і лізин (амінокислоти).
- Е916, Е917 — Кальція йодат
З небезпечними для здоров'я Е справа йде гірше. Не купуйте продукти, якщо на їх етикетці ви знайдете такі маркування:
Нагадаємо, які продукти найшкідливіші: список з восьми пунктів.
Читайте також: