Хліб зі 100-відсоткового рафінованого зерна і рафінованого борошна як основного – найменш поживний і корисний. Якого хліба варто уникати, розповіли канадські медики у журналі Nutrients.
Чи варто відмовлятися від хліба?
Відмовлятися від хліба зовсім не варто, оскільки до його складу входять речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму.
Наприклад, вміст клітковини у хлібі задовольняє потребу людини у вітамінах групи В. Також без достатньої кількості клітковини, тобто харчових волокон, неможлива нормальна робота нашої системи травлення.
Але далеко не весь хліб, який нам пропонують, містить достатньо клітковини. А ось натрію, мається на увазі харчової соди, у деяких сортах хліба досить багато: такі сорти хліба добре продаються, але мають менш сприятливий вміст поживних речовин.
Харчові волокна містяться у всіх видах хліба, але різниця полягає у їхній кількості. Для забезпечення потреби організму в клітковині, особливо в нерозчинній, краще обирати цільно- або мультизерновий хліб.
Який хліб корисніший для здоров'я
Корисніше хліб із оббивного (цільнозернового), а не з рафінованого борошна. Оббивне борошно буває житнє, пшеничне, вівсяне, ячмінне. При його виготовленні перемелюють неочищені зерна, так склад насичується висівками (тверда оболонка зерна).
У цьому борошні буде достатньо не тільки клітковини, а й мікронутрієнтів (вітамінів, мінеральних речовин). Такий хліб поліпшує перистальтику кишківника, виводить з організму солі важких металів та продукти розпаду.
Також раніше ми писали, у яких продуктах ще багато клітковини.
Читайте також: