Травневі сезонні ґрунтові овочі починають з'являтися на прилавках, вони корисні, а убезпечити їх від нітратів досить просто. Чому важливо їсти сезонні овочі та які з них найкорисніші – розповіла лікар тибетської медицини, консультант зі здорового харчування Олена Бєляєва.
Серед сезонних ранніх овочів – у топі кабачки, редис, молода капуста, огірки та шпинат – джерело вітаміну С та інших елементів, а огірок – лідер серед овочів за вмістом клітковини! Розберемо кожен із цих плодів.
Молода капуста – це просто джерело вітаміну С серед інших сезонних овочів. Молода капуста також хороша тим, що допоможе справлятися з окислювальним стресом, оскільки в цьому овочі багато пектинів.
А ще молода капуста містить мало калорій, тож є дієтичним продуктом. Листя капусти багаті на клітковину, що добре допомагає очистити організм від шлаків і токсинів. Але при проблемах із травленням не варто налягати на сиру капусту: може статися метеоризм та здуття кишківника.
Наступний суперовоч – редис, в ньому є вітаміни С, РР, група В, залізо, калій та кальцій, а також необхідні для схуднення та підтримки здорової ваги білок, клітковина та ефірні олії. Не варто їсти редис при гастриті, виразковій хворобі та інших проблемах з органами травлення.
Якщо ж у вас проблеми із ШКТ (шлунково-кишковим трактом), то кабачок – чудовий овоч в такому випадку. Він не викликає здуття кишечника, тому кабачок – один із найкращих дієтичних продуктів. У кабачках містяться необхідні нашому мозку, серцю, печінці та м'язам вітаміни та мікроелементи.
А ще овоч допоможе поліпшити не тільки травлення, а й стан шкіри та колір обличчя. Кабачки можна злегка притопити на сковороді, запекти, зварити або приготувати на пару.
І як же без свіжих огірків? Цей плід на 95% складається з води, тому за допомогою страв з огірків можна не тільки вгамувати спрагу, але вивести токсини і промити нирки. Огірки добре чистять кишківник, поліпшують його моторику.
Також огірок запобігає утворенню бляшок холестерину на стінках судин, тому рекомендований як профілактичний засіб атеросклерозу та інших хвороб серця і судин. Однак при нефриті, сечокам'яній хворобі та інших ниркових недугах огірки протипоказані .
І закриває наш "хіт-парад" сезонних овочів шпинат. Цей овоч вважають королем листових овочів. Листя шпинату відмінно підтримають серце і судини, захистять організм від окислювального стресу, наситять вітамінами групи В, фолатами, вітаміном К, селеном, омега-3 жирними кислотами, йодом і не тільки.
Проте через щавлеву кислоту шпинат не можна при сечокам'яній хворобі. Також у деяких шпинат спричиняє алергію. Найпростіший спосіб приготування цих овочів – нарізати в салат, заправляючи оливковою, лляною або олією холодного віджиму. А ще можна додати спеції, насіння кунжуту або льону, так найбільш корисно та смачно.
Нагадаємо, що раніше ми писали, які ТОП-5 продуктів варто обмежити або прибрати з раціону, щоб не спричинити стрес.
Також дізнайтесь, чим корисний червоний рис – 4 вагомі приводи почати їсти цей суперфуд.