Святкові переїдання після Великоднього посту можуть закінчитися додатковими кілограмами, запаленням підшлункової і жовчного міхура. Дієтологи радять повертатися до звичної їжі не раніше, ніж за місяць. Як підготуватися до закінчення поста, щоб не потрапити до лікарні, розпитувала кореспондент телеканалу "Україна" Ксенія Середа.
Овочі і каші – це основа раціону для українки Наталії Сергєєвої. Цього року жінка дотримується посту – на 40 днів відмовилася від м'ясних, рибних і молочних страв. Постить вдруге. Минулого року до кінця не витримала. Зараз же до заборонених страв байдужа..
"У мене зараз немає такого, що я дуже хочу сісти і наїстися ковбаси або ще чого-небудь. Ні, це буде все поступово. Я себе ніколи не обмежувала в їжі. Я їла, скільки хотіла. Зараз, це може бути трохи менше, в перші два тижні, коли закінчиться піст. Єдино, чого я дуже хочу – молочні продукти", – розповідає жінка.
Саме з молочних продуктів і варто повертатися до звичного режиму харчування, каже гастроентеролог Галина Незговорова. Більше спецій і зелені – вони поліпшують травлення. А ось про м'ясо, особливо копчене, краще на кілька місяців забути.
"Наша травна система не може швидко змінювати свою роботу і це може реалізуватися в запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози, жовчного міхура", – говорить Галина Незговорова.
Тим же, хто подумки вже наминає м'ясо, фахівці радять вибирати індичку або курку.".
"Якщо ти не їв тривалий час м'ясо і рибу, а потім сів і з'їв там за три дні – 3-4 кілограми м'яса, то потрібно розуміти, що для організму це катастрофічно важко", – підтверджує лікар.
У гіршому випадку ризикуєте набрати зайву вагу або опинитися на лікарняному ліжку.
Нагадаємо, як очистити організм: 14 продуктів, які є на кожній кухні .