Чи правда, що заморожені овочі та фрукти корисніші за свіжі – 3 факти, про які ви могли не знати

Заморожування продуктів, у тому числі фруктів, ягід та овочів, допомагає зберегти в них більшу частину вітамінів. Але й заморожені продукти мають свій строк зберігання
Заморожені овочі та фрукти готуйте на сковороді
Заморожені овочі та фрукти готуйте на сковороді / Фото: Колаж: Сьогодні

Не у всіх є можливість цілий рік їсти свіжі овочі та фрукти: тому заморожений варіант таких продуктів – повноцінна їм альтернатива. У чому користь заморожених плодів і скільки взагалі можна зберігати такі продукти – розповіли у Центрі громадського здоров'я МОЗ.

У чому користь заморожених продуктів

Що довше зберігається зірваний плід, то менше в ньому залишається корисних речовин. Наприклад, особливо потрібний нам взимку вітамін С дуже нестійкий у зовнішньому середовищі, а при нагріванні взагалі швидко руйнується.

Реклама

Заморожені овочі, ягоди та фрукти теж втрачають частину вітамінів та мікроелементів. Однак показник становить всього 20-30%. Для порівняння: при консервуванні плодів у них руйнується понад 50% корисних речовин.

Також заморожування, на відміну від інших способів зберігання, мінімально впливає на колір, текстуру та харчові цінності продуктів.

Реклама

При заморожуванні плодів у них повністю зберігаються харчові волокна, тобто клітковина. Саме клітковина – це головна цінність рослинної їжі.

Рослинна їжа корисна у будь-якому вигляді, важливо постійно включати овочі, фрукти, ягоди до раціону. Адже саме дефіцит харчових волокон у харчуванні сучасних людей пов'язаний із ризиком захворювань.

Як довго зберігати заморожені продукти?

Заморожування також продовжує строк зберігання інших швидкопсувних харчових продуктів. Але навіть при заморожуванні у різних продуктів – різні терміни зберігання.

Реклама

Навіть при заморозку у різних продуктів – різні терміни зберігання
Навіть при заморозку у різних продуктів – різні терміни зберігання

А саме :

  • зелень, фрукти та овочі можна зберігати замороженими до 6 місяців
  • рибу, м'ясо, птицю – теж до 6 місяців
  • фарш – 3 місяці
  • приготовлений цілий птах або шматок м'яса – 9 місяців
  • приготовлені шматочки птиці – 1 місяць
  • хліб – 3 місяці
  • морозиво – до 2 місяців.

Як правильно розморожувати продукти?

Розморожувати продукти теж потрібно правильно, це робиться повільно у холодильній камері, переклавши з морозилки в інший відділ холодильника. А не класти в тепло, також слід стежити, щоб тала рідина не забруднила інші продукти.

Розморожувати продукти теж потрібно правильно, спочатку перекласти з морозилки в інший відділ холодильника
Розморожувати продукти теж потрібно правильно, спочатку перекласти з морозилки в інший відділ холодильника

При кімнатній температурі запускаються процеси розмноження мікробів . У разі заморожування бактерії стають неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, є помилковою.

Іншими словами, якщо їжа потрапила в морозильну камеру з будь-якими бактеріями на поверхні, то після відтавання вона, як і раніше, міститиме ті ж самі шкідливі бактерії . Єдиний надійний спосіб позбавитися їх – дотримуватися правил харчової безпеки, зокрема ретельно просмажувати або відварювати харчові продукти після розморожування.

Також читайте: "Як перестати постійно заглядати в холодильник і переїдати".

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти