Головна Сьогодні

Чому варто готувати овочі на пару: відповідь відомого дієтолога

Світлана Фус розповіла, чим корисна термічна обробка парою

Страви з овочів – основа здорового харчування. Але щоб овочі дійсно принесли користь організму, потрібно правильно їх приготувати.

"Приготування їжі на пару зберігає в овочах максимальну кількість вітамінів. Наприклад, капуста брокколі, приготована в пароварці, містить на 50% більше вітаміну С, ніж варена", – говорить Світлана Фус.

"Обробка продуктів парою дозволяє зберегти практично всі мінеральні речовини. Наприклад, при звичайному варінні, у воду переходить 20-25%, а при приготуванні на пару 1-3% мінеральних речовин", – додала дієтолог.

Це відбувається тому, що при варінні на пару овочі обробляються вологим паром, що сприяє збереженню кольору і консистенції. На відміну від приготування в духовці, де на продукти впливає сухий жар високої температури, пар "працює" при 80-100 С, що дозволяє зберегти більшу кількість вітамінів.

Ось рекомендації щодо часу приготування овочів на пару:

 

  • Спаржа: від 5 до 8 хвилин
  • Брокколі: стебла протягом 7 хвилин, суцвіття протягом 5
  • Морква: від 10 до 15 хвилин в залежності від розміру
  • Цвітна капуста: стебла протягом 7 хвилин, суцвіття протягом 5 (весь качан 15-25 хвилин)
  • Кукурудза в качанах: від 8 до 10 хвилин
  • Зелені боби: від 4 до 6 хвилин
  • Картопля, нарізана кубиками: від 10 до 15 хвилин
  • Шпинат: від 2 до 3 хвилин.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яким має бути меню для правильного харчування. 

Дивіться відео, як продовжити свіжість овочів надовго:

Чому варто готувати овочі на пару: відповідь відомого дієтолога

Світлана Фус розповіла, чим корисна термічна обробка парою

Страви з овочів – основа здорового харчування. Але щоб овочі дійсно принесли користь організму, потрібно правильно їх приготувати.

"Приготування їжі на пару зберігає в овочах максимальну кількість вітамінів. Наприклад, капуста брокколі, приготована в пароварці, містить на 50% більше вітаміну С, ніж варена", – говорить Світлана Фус.

"Обробка продуктів парою дозволяє зберегти практично всі мінеральні речовини. Наприклад, при звичайному варінні, у воду переходить 20-25%, а при приготуванні на пару 1-3% мінеральних речовин", – додала дієтолог.

Це відбувається тому, що при варінні на пару овочі обробляються вологим паром, що сприяє збереженню кольору і консистенції. На відміну від приготування в духовці, де на продукти впливає сухий жар високої температури, пар "працює" при 80-100 С, що дозволяє зберегти більшу кількість вітамінів.

Ось рекомендації щодо часу приготування овочів на пару:

 

Спаржа: від 5 до 8 хвилин

Брокколі: стебла протягом 7 хвилин, суцвіття протягом 5

Морква: від 10 до 15 хвилин в залежності від розміру

Цвітна капуста: стебла протягом 7 хвилин, суцвіття протягом 5 (весь качан 15-25 хвилин)

Кукурудза в качанах: від 8 до 10 хвилин

Зелені боби: від 4 до 6 хвилин

Картопля, нарізана кубиками: від 10 до 15 хвилин

Шпинат: від 2 до 3 хвилин.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яким має бути меню для правильного харчування. 

Дивіться відео, як продовжити свіжість овочів надовго:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти