Професор Сьюзан Мак Канн і її колеги з Університету Буффало (США) з'ясували, що ризик розвитку раку молочної залози може бути знижений завдяки вживання йогурту. Роль, яку молочні продукти можуть грати в розвитку раку, не зовсім зрозуміла, незважаючи на численні дослідження, але, схоже, вона може варіювати в залежності від типу молочних продуктів. Експерти вивчали зв'язок між видом, кількістю вживаних молочних продуктів і ризиком розвитку раку молочної залози. В ході своїх досліджень вони виявили зворотній зв'язок між вживанням йогурту і ризиком виникнення раку молочної залози.
Чим корисний йогурт
- Ефекти молочних продуктів
В ході вивчення впливу рівня вживання різних молочних продуктів на ризик розвитку раку молочної залози ряд досліджень показав, що жінки з високим ступенем споживання молочних продуктів мають більш низький ризик раку молочної залози. У цьому дослідженні використовувалися дані, отримані від 1941 жінок з діагнозом раку молочної залози і взяті з банку даних Інституту раку Роузелла, який збирає і зберігає медичну інформацію і зразки крові від хворих на рак і здорових людей. Метою дослідників була оцінка специфічних ефектів молочної їжі на ризик розвитку раку у вибірці з 1237 учасників. Всі молочні продукти були розділені на молочні продукти в цілому, молоко, йогурт, сир з низьким вмістом жиру, інші сири і солодкі молочні продукти.
- Зворотній зв'язок між вживанням йогурту і ризиком раку молочної залози
Після оцінки декількох варіативних факторів (вік, раса, ІМТ, менопаузальний статус, споживання енергії) автори виявили незначне зниження (на 15%) ризику розвитку раку молочної залози на тлі вживання молочних продуктів в цілому. Такий зворотній зв'язок, з найбільшою ймовірністю, пояснювалася більш високим рівнем вживання йогурту. Дослідники припускають, що більш високе споживання саме йогурту може сприятливо впливати на імунну функцію і подальший ризик розвитку раку. У той же час, було встановлено, що більш високе споживання крем-сиру асоціювалося з незначним зростанням подібного ризику.
- Захищає не молоко, а йогурт
Ефекти молочних продуктів виявилися неоднозначні, особливо після того, як пацієнти були стратифіковані за статусом рецептора естрогену (ER), що в цілому відбилися на загальному ризику розвитку раку молочної залози. Так, дослідники відзначили, що ними спостерігався позитивний зв'язок між вживанням молока і ризиком розвитку ER-раку молочної залози (+ 58%). Таким чином, певні молочні продукти можуть сприяти ризику розвитку раку молочної залози у жінок, хоча цей ризик залежить від типу вживаних молочних продуктів. Автори закликали до подальших досліджень, щоб підтвердити захисний потенціал йогурту щодо раку.
Нагадаємо, п'ять продуктів, які краще не вживати на порожній шлунок. Крім цього, ми писали, кому необхідно їсти йогурти.
Дивіться відео про бізнес на козячому молоці: в Черкаській області подружжя відкрило успішну ферму