"Золота" полуниця. Свіжа ягода вже почала з'являтися на полицях магазинів і на ринках. Але ціни на неї – кусаються. Продавці пояснюють це тим, що поки не сезон. Нутриціолог Оксана Соколова в програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" розповіла, чи безпечна рання полуниця, навіть за великі гроші.
Нітрати і хімікати: чим небезпечна рання полуниця
На полицях базарів і магазинів тепер можна зустріти вітчизняну тепличну полуницю або ту, яку імпортували з інших країн: турецьку, іспанську та грецьку. Ціна на неї стартує від 200 гривень за кілограм. Однак головне питання навіть не в ціні, а в тому – чи безпечна вона.
"В Україні немає норм, що регулюють кількість нітратів у полуниці. До того ж, щоб ягоди не зіпсувалися під час транспортування, перевізники хитрують і обробляють її хімікатами", – коментує нутриціолог Оксана Соколова.
Кому строго заборонено їсти занадто ранню полуницю
Журналісти "Ранку з Україною" вирішили власноруч перевірити наявність нітратів у ранніх ягодах, допоміг у чому спеціальний тест, вартість якого близько 100 гривень. А результат не змусив чекати.
"Ця полуниця містить нітрати. Тому людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров'ям, а також годуючим мамам, людям похилого віку та дітям такий продукт вживати не можна, – пояснює нутриціолог. – Нітрати забруднюють кров, печінку і ми отримуємо отруєння".
Як зробити ранню полуницю безпечнішою
Якщо дуже хочеться посмакувати улюбленою ягодою, то принаймні зробіть її більш безпечною.
"Слід вимочити полуницю або будь-яку іншу ягоду протягом 30 хвилин. В процесі вимочування продуктів нітрати частково виходять. Для цього краще використовувати холодну фільтровану воду, можна додати трохи солі, адже сіль на себе бере ці шкідливі речовини", – пояснила експерт.
Але краще почекати сезонний врожай. Експерти запевняють: українська полуниця з'явиться в продажу вже в кінці травня.
Тим часом ми з'ясували, чим небезпечна звичка "поплювати насіння" – відповідь дієтолога.