Влітку, особливо в спеку апетит стає менше, тому їжте стільки, щоб вгамувати голод (не потрібно їсти через силу). А ось підвищений апетит у спеку говорить про зневоднення організму. Які ще нюанси харчування у спеку – порадами поділилися children_policlinic_12 та нутриціолог Тетяна Ярмошук.
⠀
У спеку року у будь-якому випадку, сніданок та вечеря повинні бути повноцінними, а обід, за відсутності почуття голоду, можна пропустити або замінити легким перекушуванням (не солодким). Повноцінний несолодкий сніданок – це повільні вуглеводи (нешліфовані крупи, цільнозерновий хліб) + білок (яйця, морепродукти, субпродукти, бобові) + жири (нерафінована олія, авокадо, насіння, горішки) + клітковина (овочі та зелень).
⠀
На вечерю підійде легкий білок (наприклад, морепродукти) + овочі (можна термооброблені). Не рекомендується вживати занадто холодну їжу та напої, оскільки вони блокують вироблення шлункового соку та погіршують весь процес травлення.
⠀
Важливо: морозиво та крижані напої не охолоджують, а солодка вода погано вгамовує спрагу – це все маркетинговий хід. Літня спека впливає роботу всього організму, відповідно і самопочуття. Найбільш уразливі до спеки діти та люди похилого віку. Тому не забувайте, що природному охолодженню та доброму самопочуттю сприяють продукти, які ми їмо. .
Так, сирі овочі багаті високим вмістом води, тому ми їх знижуємо ризик зневоднення. Особливу увагу приділить листовим овочам. (салату, петрушці, буряках), огіркам, селери, помідорам.
Якщо говорити про фрукти, то ідеальною їжею є кавуни та дині адже вони чудово втамовують спрагу і очищають організм. Крім того, овочі та фрукти – джерело калію, яке допомагає регулювати втрату рідини організмом внаслідок посиленого потовиділення.
Не зловживайте соками та смузі, а віддавайте перевагу цілісним фруктам. Напої з цукром взагалі виключіть із раціону. І навпаки віддайте перевагу трав'яним чаям та холодним супам.
Також ми писали рецепт літнього корисного лимонаду з м'ятою
А ще читайте, чим корисна малина і скільки ягід можна їсти на день.