
На жаль, але з настанням літа ботулізм знову "повернувся" – це харчове отруєння, яке може вартувати вам або вашим близьким життя. Чому в спеку більше ризиків захворіти на ботулізм і як цього уникнути – розповіли в центрі громадського здоров'я МОЗ.
Влітку, коли температура на вулиці та в приміщенні стрімко зростає, особливо уважно потрібно зберігати та готувати їжу, особливо консервацію та в'ялені продукти. Найчастіше до зараження ботулізмом наводить вживання неякісної риби – в'яленої, солоної, копченої ; консервів – м'ясних, грибних, переважно – домашнього виробництва.


Якщо людина з'їла заражену ботулізмом їжу, у неї можуть виникнути такі симптоми:
- Зниження зору, людина може не розрізняти букви під час читання, але добре бачити предмети
- З'являється сильна сухість у роті
- З'являється різка слабкість у м'язах
- Кружиться голова, нудить, аж до блювоти,
- Починається запор і уражаються м'язи шиї, рук, ніг вже на стадії сильного прогресування хвороби.
Якщо після вживання копченостей, в'яленої риби чи консервів з'явилися подібні симптоми – негайно звертайтеся за медичною допомогою! Самолікування при ботулізмі є неприпустимим і неефективним: в результаті розвивається дихальна недостатність, через яку людина задихається і вмирає.
Також ми писали, як врятувати продукти у холодильнику, якщо відключили світло під час війни – 5 лайфхаків.
Якщо скрутило живіт, дізнайтеся, що робити при кишкових інфекціях під час війни.