I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Який саме шоколад корисний для здоров'я і як його вибрати

Шматочок з'їденого шоколаду моментально піднімає настрій. Але щоб було не тільки смачно, а ще корисно, вибирайте натуральний чорний шоколад без добавок
Стрільці цінують усе особливе і прекрасне, вони - якісний гіркий шоколад
Стрільці цінують усе особливе і прекрасне, вони - якісний гіркий шоколад

Нерідко шоколад вважають забороненим продуктом для тих, хто хоче тримати фігуру в формі. Однак позбавляти себе задоволення і навіть користі від шоколаду не варто, якщо їсти натуральний продукт, без штучних добавок і "хімії".

Сьогодні, 11 липня, у Всесвітній день шоколаду розбираємося, як вибрати найкращий для здоров'я шоколад і скільки можна їсти цього солодкого десерту. А допоміг нам розібратися в цьому дієтолог, лікар спортивної медицини і алерголог, засновник Дієт-центру здорового харчування доктора Куща Олександр Кущ .

Реклама

Олександр Кущ
Олександр Кущ / Фото: пресслужба

А окрім шоколаду допоможуть створити настрій і весело провести час цікаві лайфхакі: тримайте 10 ідей, які допоможуть зробити ваше літо незабутнім.

З чого готують справжній якісний шоколад?

Якісний шоколад виготовляють з певних продуктів: саме технологія приготування має величезне значення. Класичний натуральний темний або гіркий шоколад, який не зашкодить здоров'ю – це натуральні какао-боби, (перетерті, а не какао-порошок), натуральне масло какао і цукор. Більш корисно замінити цукор фруктозою.

Реклама

Для десертів з шоколадом беріть гіркий
Для десертів з шоколадом беріть гіркий

До молочного шоколаду додають вершки або сухе молоко. А в складі так званого білого шоколаду взагалі немає бобів какао, а тільки масло какао, цукор і сухе молоко. Скільки какао-бобів в чорному шоколаді, виробник зобов'язаний вказати на упаковці: вибирайте шоколад, в якому бобів какао міститься не нижче 60%.

Кращий в для здоров'я саме класичний чорний шоколад, він багатий антиоксидантами і не містить добавок.

Але какао-боби повинні бути дуже ретельно перетертими, інакше наші харчові рецептори їх не сприймуть. А перетерти такі боби в домашніх умовах до потрібної консистенції досить складно. Та й натуральний якісний шоколад, відповідно, буде коштувати дорожче. Тому ми часто купуємо шоколад в мас-маркетах і не замислюємося, а що ж насправді ми їмо.

Реклама

Чим же небезпечний може бути шоколад з мас-маркетів?

Бюджетний шоколад містить різні добавки: основні з них, класу Е. Є більш шкідливі для організму, є менш, наприклад, Е 466 – карбоксиметилцелюлоза, використовується для формування форми у тортів і інших кондитерських десертів. Ця речовина призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом (ШКТ).

Читайте також:

Часто в шоколад та інші солодощі кладуть барвники, підсолоджувачі та інші подібні добавки, такі як Е 177, Е 175, Е 476: вони можуть викликати не тільки проблеми з шлунково-кишковим трактом, а й алергічну реакцію. Е 476 – полігліцерил, використовується практично у всіх бюджетних шоколадних солодощах. Виробники часто говорять про те, що за допомогою такої добавки вони знижують жирність продукту.

Але річ у тім, що шоколад сам по собі жирний, тому знижувати його жирність не має сенсу – тут головне не переїдати.

А ось смак і якість при додаванні в какао-боби полігліцерилу порушуються. Також порушують технологію, текстуру, смак і шкідливі для здоров'я дешеві рослинні жири: особливо пальмова олія. Тому при покупці шоколаду звертайте увагу на упаковку: якщо там міститься безліч "Ешек", тобто добавок, замінник какао-масла або замінник какао – то такий продукт не несе ніякої користі.

Скільки натурального шоколаду можна їсти з користю?

Від самого смаку і аромату хорошого, якісного шоколаду настрій підніметься, а на обличчі з'являється посмішка. Шоколад містить триптофан, амінокислоту, яка допомагає вироблятися гормону щастя – серотоніну.

Тому в стресовій ситуації нам хочеться з'їсти шоколадку. Але шоколад досить калорійний, тому навіть якщо ви вибрали якісний шоколад з натуральних какао-бобів і какао-масла, то об'їдатися їм теж не варто.

Дорослим достатньо з'їдати не більше 50 грам на день, а дітям – не більше 25-30 грам.

Важливий момент, шоколад, як і будь-який продукт повинен бути свіжим і з'їдатися якомога швидше після приготування. Тому не варто вибирати шоколадки, строк зберігання яких по півроку і більше – там однозначно багато консервантів.

Також раніше ми писали, чому шкідливо пити каву натщесерце.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти