Ківі – це низькокалорійний і дуже корисний фрукт, але мало хто знає, що його шкірка за деякими показниками корисніше, ніж м'якоть.
Чим корисна шкірка ківі
- Клітковина
Допомагає травленню і знижує рівень холестерину в крові. У шкірці ківі її на 50% більше порівняно з м'якоттю.
- Вітаміни Е і С
Сприяють швидкому загоєнню ран і шрамів, роблять шкіру красивою і підвищують загальний життєвий тонус. Крім того, вітаміни Е і С є потужними антиоксидантами, тобто нейтралізують вільні радикали в організмі. Вони борються з бактеріями і допомагають зберігати молодість і здоров'я. Кількість антиоксидантів в шкірці ківі набагато вище, ніж в м'якоті.
- Фолієва кислота
Підвищує настрій і працездатність, допомагає кровотворенню. Вона обов'язково має бути присутня в раціоні вагітних для нормального розвитку плода. Варто додати, що фолієвої кислоти в шкірці ківі на 32% більше, ніж в м'якоті.
- Як правильно їсти ківі з шкіркою
По можливості купуйте органічні ківі, оскільки більша частина пестицидів накопичується саме в шкірці. Купити натуральні фрукти можна в екомагазинах. Перед вживанням обов'язково промийте ківі, щоб мінімізувати кількість бактерій.
Не варто їсти більше 2-3 ківі на добу, якщо ви вживаєте їх майже кожен день. Часте поїдання цього фрукта в великих дозах може спровокувати дерматит або зіпсувати роботу підшлункової залози, адже ківі дуже насичений вітамінами і кислотою. Якщо ж ви їсте його час від часу, то обмежень у кількості немає – орієнтуйтеся на власне самопочуття.
- Кому не можна їсти ківі
Утримайтеся від вживання фрукта, якщо у вас:
- алергія на ківі;
- підвищена кислотність;
- гострий гастрит або виразка;
- діарея;
- камені в нирках або ризик їх розвитку.
Нагадаємо, які фрукти і овочі допоможуть швидко схуднути.
Крім цього, ми писали, як вибрати найсмачніші і найсолодші мандарини.