I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Які консерви та продукти безпечно їсти, щоб не захворіти на ботулізм під час війни

Через війну ми часто позбавлені свіжої та якісної їжі. Але вживаючи консерви чи копченості, уникайте здутих банок, щоб не заразитися ботулізмом
Чим небезпечний ботулізм і як ним заражаються
Чим небезпечний ботулізм і як ним заражаються / Фото: Колаж: Сьогодні

Домашні консерви, копчена риба або в'ялене м'ясо, в яке потрапили ботулотоксини, можуть спричинити зараження ботулізмом. На жаль, через війну з РФ багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Чим небезпечна ця харчова інтоксикація та як її уникнути, розповіли у Центрі громадського здоров'я МОЗ.

Чим небезпечний ботулізм і як ним заражаються

Джерела зараження ботулотоксинами найчастіше – консервовані м'ясо, риба, рідше – овочі та гриби. Такі продукти – просто рай для ботулотоксинів, які розмножуються в анаеробному стані (без кисню) та за недотримання умов зберігання консервів або неправильного їх транспортування.

Реклама

Від самого початку всі погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені та консервовані продукти небезпечні. Особливо якщо їх транспортували або зберігали у неналежний спосіб.

Також ботулізмом можна заразитися, якщо з'їсти заражену в'ялену чи копчену рибу та будь-який виріб з м'яса (ковбасу, шинку тощо). Це можуть бути як домашні, так і фабричні продукти.

Ботулізм підступний тим, що заражені продукти неможливо визначити за кольором чи смаком. Якщо вчасно не розпізнати ботулізм і не ввести антитоксичну сироватку, якої у воєнний час може елементарно не бути в окупованих рашистами містах, інтоксикація може призвести до парезів кишечника, розладів вегетативної іннервації, гострої дихальної недостатності та смерті.

Реклама

Як не заразитися ботулізмом

Тому з обережністю слід вживати як зимову заготівлю та консерви, так і продукти, якими вас пригостили. Щоб уберегтися від ботулізму:

  • не вживайте їжу з роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • консерви, з яких щось витікає;
  • не їжте консерви з нещільно закритих банок;
  • а їжте з банок, з яких відчуваєте дивний чи неприємний запах.

Не варто їсти консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більш як рік. Також не купуйте консерви та інші продукти домашнього виробництва на вулицях та стихійних ринках.

Намагайтеся не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу. І взагалі не їжте продукти, якщо ви сумніваєтеся в їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували правильно, хоч би як складно у воєнний час їх дістати.

Реклама

Чим харчуватися під час війни і що приготувати з мінімумом продуктів – порадив Євген Клопотенко.

Якщо ж вам вимкнули електрику, то дізнайтеся: Як урятувати продукти в холодильнику, якщо вимкнули світло під час війни – 5 лайфхаків.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти