Брусничний сік ефективно допомагає знизити підвищений тиск. Це з'ясувала магістр природничих наук Енн Ківімякі, передає Medical Xpress.
Чи здатні вітаміни вирішити всі проблеми зі здоров'ям – дивитися відео:
У своїй докторській дисертації Енн досліджувала серцево-судинні ефекти холодного віджиму соку брусниці, журавлинного соку і соку чорної смородини в якості питної рідини протягом 8-10 тижнів на генетично гіпертонічних щурах.
В результаті з'ясувалося, що розбавлений брусничний сік істотно зменшував підвищений тиск. Разом з тим Ківімякі розповіла, що концентрований сік гарно впливав і на роботу судин.
"Ці експериментальні дані потребують даних порівняльних клінічних досліджень на здорових людях зі злегка підвищеним артеріальним тиском, яким у цей момент замість лікарської терапії давали б рекомендації щодо харчування та способу життя", – каже Ківімякі.
Як пояснила Енн, в брусничному соку міститься багато поліфенолів, які зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Раніше ми з'ясували, як знизити ризик семи видів раку: наукова відповідь.