"Люди часто асоціюють макарони з не зовсім здоровою їжею. І коли прагнуть нормалізувати вагу, то виключають цей продукт зі свого раціону. Але не потрібно автоматично відносити все макарони до категорії "шкідливого мучного", – радить український дієтолог Світлана Фус.
"Насамперед хочу нагадати, що найкорисніші макарони готують з твердих сортів пшениці. Калорійність їх в сухому вигляді становить 250-350 ккал на 100 г продукту. Це багатьох лякає. Але хіба ми їмо макарони в сухому вигляді? Після варіння 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал/100 г і глікемічний індекс 40. А це не більше ніж в 100 г готової гречаної, вівсяної або рисової каші", – докладно розповіла фахівець з харчування.
Дієтолог також повідомила, чому не потрібно відмовлятися від макаронів з твердих сортів.


Вони багаті на:
- Клітковину і рослинний білок.
- Містять вітаміни груп РР і В, а також мінерали – кальцій, фосфор, калій.
- Практично не містять жирів.
- Є джерелом складних вуглеводів, які на відміну від простих, дають відчуття ситості на довгий час.

Як часто і в якій кількості можна включати макарони до свого раціону? Світлана Фус рекомендує дотримуватися наступних правил:
- Вибирайте макарони, виготовлені з борошна твердих сортів пшениці.
- Правильно їх варіть. Краще до стану аль денте – не розварюються – зазвичай це до 10 хвилин варіння. У переварених макаронах збільшується кількість простих вуглеводів, підвищується їх глікемічний індекс. Якщо варити довго, то глікемічний індекс підвищиться до 55, а кількість корисних речовин знизиться від тривалої термічної обробки.
- Поменше солі.
- Жодних сирних і майонезних соусів. Макарони (паста) в кафе – це калорійна бомба, де безліч солі і сирно-майонезного соусу.
- Поєднуйте з тушкованими помідорами, соусом з овочів власного приготування. Це буде смачно і не калорійно.
- Найкращі "гастрономічні супутники" макаронів: овочі, гриби, морепродукти.
- Макарони можна вживати як дорослим, так і дітям, зрозуміло, якщо відсутні алергія або непереносимість продукту.
- Врахуйте: людині, щоб наїстися, але не переїсти, цілком достатньо 100 г готових макаронів, якщо йдеться про основну страву. І вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли варто виключити з раціону макарони і хліб.
Дивіться відео, як приготувати пасту з мідіями і томатним соусом: