Справжній бджолиний мед дуже корисний для здоров'я, але проблема в тому, що часто ми платимо гроші за підробку з цукру і крохмалю. Чому мед може стати рідкісним, чим корисний цей бурштиновий продукт і як відрізнити справжній бджолиний мед від підробки – в сюжеті Любові Кукли.
Які шкідливі фактори знищують бджіл і як зменшити шкоду?
На жаль, тенденція така, що тепер в Україні, навіть більше – у світі, масово гинуть бджоли. Володимир Стретович, президент Спілки пасічників України зазначає, що препарати, якими аграрії щедро зрошують поля проти паразитів, токсичні для бджіл. В Україні через токсини і погані екологічні умови, зміну клімату загинули близько 75% бджіл.
У розвинених країнах проблему вирішують способом заборони препаратів, які є токсичними для бджіл. Натомість застосовують препарати третього – четвертого класу токсичності, найменш шкідливі. У нас же обробляють препаратами першого – другого класу токсичності. Вирішити питання не так складно, щоб і аграріям урожай, і бджолам нектар, а бджолярам мед – є досить прості правила.
Обробляти поля слід між 21-ю годиною вечора і 5-ю годиною ранку, коли бджола спить, коли вона не літає. А до ранку, коли ви це зробили з вечора, наприклад вже о 9-й чи 10-й ранку, токсинів у повітрі не буде. Так ми зможемо менше шкодити бджолам і отримувати корисний якісний мед.
Чим корисний мед і чи можна на око відрізнити підроблений від справжнього?
Юлія Трофимчук, лікар-дієтолог, зазначає, що натуральний мед містить багато корисних для здоров'я вітамінів і мікроелементів. Він багатий на вітаміни групи В, вітаміни А, С, К, а також корисні для організму людини сполуки, макро- і мікроелементи – кальцій, калій, залізо, йод. Але відрізнити справжній мед від підробки не те що на око, а навіть на смак буває майже нереально.
Штучний мед дійсно існує, але це ніякий не мед, а цукровий сироп з крохмалем. Він, звичайно, вас не отруїть і не вб'є, але користі від такого продукту – нуль.
Як же бути впевненим, що цей замінник нам не втюхали під виглядом натурального меду? Якість меду можна визначити вдома за допомогою кількох простих речей:
1. Візьміть шматочок хліба і вмочіть у мед. Якщо мед натуральний, то ваш хлібець затвердіє. Якщо з медом "хімічили", то хліб залишиться м'яким.
2. Наріжте кілька аркушів паперу (альбомних білих) квадратами, капніть на такий папірчик краплю меду. Якщо мед натуральний, то від нього на папері залишиться слід, але сам мед не розтечеться. А штучний мед буде розтікатися.
3. Папір з краплею меду на ньому можна підпалити, тільки акуратно. Справжній мед під час нагрівання не поміняє свого кольору. А якщо колір змінився – то перед вами підробка.
4. Також можна взяти ложку меду, розмішати в воді й додати туди краплю йоду. Якщо вода посиніла – це підробка, оскільки синій колір показує реакцію йоду на крохмаль.
Нагадаємо, що раніше ми писали, чому мед не можна нагрівати.
Читайте також:
- Що їсти, аби запобігти старінню та зміцнити здоров'я
- Як розтопити зацукрований мед: кулінарні лайфхаки
- Скільки полуниці корисно з'їдати і як зрозуміти, що ягоди без нітратів?
- Чим небезпечний посуд з пластику й як правильно його використовувати
- Чому не можна купувати дешеві меблі з ДСП – лікар назвав головну причину