Кожен чув: пийте склянками кефір і концентрати бактерій з найближчого супермаркету – і буде міцний імунітет. Адже кишечник заселять орди корисних мікроорганізмів, він оздоровиться і зможе формувати до 70% імунних факторів! Але чи дійсно це так? Про це та інші цікаві факти про тандем кишечник – імунітет розповіли Наталія Гордієнко, гастроентеролог клініки Eurolab, Ірина Лесняк, сімейний лікар медсеті "Добробут", і Андріан Рейт, проктолог НМАПО.
Факт 1: бактерії з магазину — хитрість
Так званих хороших бактерій в нашому кишечнику майже 500 видів . В кефірі і навіть збагачених кисломолочних продуктах їх , як правило , всього два . Але головне – велика їх частина гине в шлунку під впливом шлункових соків . А тих , що дійшли до кишечника , знищують наші імунні агенти , адже будь-який мікроорганізм , що прийшов ззовні , – ворог.
Таким чином , заклик налягати накисломолочні продукти, особливо збагачені, з метою додати хорошим бактеріям в кишечнику їх "друзів", – лише маркетинговий прийом.
Факт 2: молочний цукор для імунітету
Кисломолочні продукти сприяють роботі імунітету через зовсім інший механізм. Вони містять молочний цукор – їжу для дружніх нам бактерій. З цієї причини кишечник скаже "спасибі" і за інші продукти природного бродіння – наприклад, квашену капусту. До слова, родич такого цукру є в ряді препаратів від запорів. Наприклад, таких, що містять лактулозу: вона і годує хороші бактерії, і, як осмос, "накачує" в кишечник воду з організму, кал розм'якшується і "евакуюється". Адже його застій – відмінні умови для розмноження "поганих" бактерій.
Кисломолочка дуже корисна. Фото: Pixabay
Факт 3: їжа хороших бактерій — клітковина
Клітковина працює, як щітка, попереджуючи запори і сорбуючи токсини . Цим вона створює умови для розмноження хороших бактерій в кишечнику – адже їм не потрібно витрачати багато сил на боротьбу з патогенними мікроорганізмами . Плюс вона містить речовини , які їдять хороші бактерії .
А коли мікрофлора в порядку, нанівець зводяться гнильні процеси в кишечнику і зменшується кількість продуктів розпаду білка – будматеріалу для імунних агентів. Ось чому кожна порція м'яса або риби повинна з'їдатися з тарілкою свіжих овочів і зелені.
Факт 4: площа кишечника — таунхаус
Здоров'я самого кишечника – важливий фактор для міцного імунітету. Адже в ньому дійсно виробляється до 70% імунних агентів і бере початок більшість імунних реакцій. Розмір фабрики з виробництва імунних агентів вражаючий – площа тільки тонкого кишечника дорівнює площі таунхауса – близько 200 кв. м!
Загальні ознаки того, що з кишечником негаразди, такі: запор, діарея, болі в животі, постійний метеоризм, безпричинний набір ваги або її зниження, слиз або кров у калі.
Факт 5: нашкодити може корисний жир, якщо його їсти без міри
Здоров'я кишечника безпосередньо залежить від нормального відтоку жовчі, а той – від достатнього надходження з їжею жирів. Безумовно, корисних, і строго в такій кількості: вершкового масла – з пів сірникової коробки, риб'ячого жиру – 1-2 ч. л., сирих волоських горіхів – 3-4 шт., нерафінованої олії холодного віджиму – 2-3 ст. л. жінкам, 1-2 ст. л. чоловікам в день. Інакше порушаться функції підшлункової залози, яка виробляє потрібні для травлення ферменти. Без них буде страждати весь шлунково-кишкового тракту, включаючи кишечник. Плюс в перспективі можуть утворитися камені в жовчному міхурі.
Немає мети в житті — немає імунітету
Результат роботи імунної системи залежить від балансу гормонів, регульованих центральною нервовою системою. Розгардіяш виникає при стійкому підвищенні рівня гормонів стресу. А це відбувається в тому числі під час відсутності сенсу життя: людина не вбудована ментально в його потік, і це не може не дратувати або турбувати.
Нагадаємо, в Україні зростає кількість летальних результатів захворювання на кір. Днями в Кривому Розі від ускладнень померла 46-річна жінка – вірус спровокував пневмонію, і лікарі не змогли врятувати пацієнтку. Це вже шоста смерть з початку 2019 року.
Як дізнатися, чи є у вас імунітет від кору, дивіться у відео: