Згідно великим довгостроковим дослідженням, проведеним серед 100 тисяч чоловіків і жінок в США, чим більше споживається цукровмісних напоїв, тим вищий ризик передчасної смерті,
особливо смерті від серцево-судинних захворювань і, в меншій мірі, від раку.
Ризик передчасної смерті, пов'язаний з вживанням цукровмісних напоїв, виявився більш вираженим серед жінок, заявляють вчені з Гарвардського університету.
Результати дослідження були опубліковані 18 березня 2019 року в журналі Circulation.
"Наші результати забезпечують подальшу підтримку в обмеженні споживання цукровмісних напоїв і заміні їх іншими напоями, переважно водою, для поліпшення загального стану здоров'я і тривалості життя", – сказав Васанта Малик, науковий співробітник Департаменту харчування і провідний автор дослідження.
В ході експерименту був помічений особливо сильний зв'язок між вживанням солодких напоїв і підвищеним ризиком ранньої смерті від серцево-судинних захворювань. У порівнянні з нечастими споживачами цукровмісних напоїв, у тих, хто пив дві або більше порції цукровмісних напоїв на день, ризик ранньої смерті від серцево-судинних захворювань був на 31% вищим. Кожна додаткова порція цукровмісних напоїв за день була пов'язана з підвищенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань на 10%.
"Ці дані узгоджуються з відомими несприятливими ефектами високого споживання цукру і переконливими доказами того, що вживання цукровмісних напоїв підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, який сам по собі є основним фактором ризику передчасної смерті.
Тому потрібно підтримувати політику щодо обмеження збуту солодких напоїв для дітей та підлітків, а також введення податків на газовану воду, тому що поточна ціна на солодкі напої не включає в себе високі витрати на лікування наслідків", – сказав Волтер Віллетт, професор епідеміології та харчування.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які гастрономічні тренди придбають популярність у 2019 році. Крім цього, ми називали наймодніший ЗСЖ-напій 2019 року.
Дивіться відео, як виробляють солодкі газовані напої :