
Корисні бобові каші, особливо сочевиця не лише своїм складом вітамінів та мікроелементів. Сочевиця – одна з головних страв у меню людей, які стежать за своєю вагою, а також при діабеті другого типу. Споживання бобових благотворно впливає на рівень глюкози та інсуліну в крові, пише журнал Nutrients.
Чим корисна сочевиця при діабеті та схудненні?
Сочевиця – популярний продукт, який включають у дієтичне меню для боротьби з підвищеним апетитом, зайвою вагою та діабетом. Споживання сочевиці, зокрема, постійно знижує гостру реакцію глюкози в крові та інсуліну, у порівнянні з іншими крохмалистими контрольними продуктами, зазначається у дослідженні.


Регулярне включення в меню зеленої сочевиці навіть у невеликому розмірі (порції в 100 грам) допомагає при діабеті другого типу утримувати глікемічний контроль. Для схуднення користь сочевиці легко пояснити тим, що в цій "крупі" міститься багато клітковини, білка, що легко розщеплюється, і мало – шкідливого жиру. А ще сочевиця дає відчуття тривалої ситості.
Які вітаміни та мікроелементи є в сочевиці?
Сочевиця багата на залізо, йод, кальцій, амінокислоти, вітаміни Е, РР, В та А. За рахунок вмісту цих речовин, сочевиця здатна покращувати стан волосся та шкіри, позитивно впливає на імунітет, травлення, сечостатеву систему, обмінні процеси.
Але є в неї і мінус, як і всі бобові, сочевиця не рекомендована при схильності до газоутворення у кишечнику. Інакше високий ризик виникнення кишкових кольок.
Також вам може бути цікаво, як ще можна готувати сочевицю, читайте Що приготувати з сочевиці: рецепти простих і смачних страв.
А ще раніше ми писали про дієтичний сочевичний суп від Аніти Луценка, дізнайтеся про його рецепт.