Перець чилі (Capsicum annuum) – одна з найпопулярніших спецій у всьому світі. Цей перець активно використовується для схуднення, однак разом з тим перець чилі – активний канцероген. Нові дані про користь і шкоду цієї пряності опубліковані в медичному журналі Nutrients.
А ми зібрали 10 лайфхаків, які допоможуть зробити ваше літо незабутнім. Ще дізнайтеся, які тренди жіночої краси стають сьогодні популярними в медіа і хто задає моду.
Чим корисний перець чилі для здоров'я та схуднення
Пряність перцю чилі пов'язана з алкалоїдами капсаіциноїдів, а зміст капсаіциноїдів в перці чилі в свою чергу прямо пов'язаний з його гостротою. Споживання перцю чилі корисно для здоров'я, його антибактеріальний і протизапальний ефект пояснює популярність цієї пряності в південних жарких країнах – адже там ризик інфекційних захворювань набагато вище.
Дуже популярна ця спеція для боротьби із зайвою вагою: споживання капсаїцину допомагає скинути зайву вагу, тому що перець знижує апетит, відповідно, людина їсть менше. А також перець допомагає збільшити витрату енергії і окислення ліпідів, тобто діє як потужний жироспалювальний засіб.
Чилі вживають в їжу в сушеному, смаженому, свіжому і навіть копченому вигляді. Існує величезна кількість мексиканських і азіатських страв з перцем чилі, багато з яких популярні і серед українців.
Але перець чилі також викликає шлункові розлади, такі як кислотний рефлюкс, а надмірне його вживання може призвести до виразки шлунка.
Також вчені з'ясували, що почуття насичення, яке дає перець, пов'язане з шлунково-кишковим стресом через гостроту цієї пряності.
Як же їсти гострий перець чилі без шкоди для здоров'я?
Порошок червоного перцю обробляють шляхом сушіння та подрібнення Зміст капсаіциноїдів в порошку червоного перцю може варіюватися залежно від різновидів червоного перцю чилі, використовуваних для обробки порошку.
Використовуйте порошок червоного перцю середньої гостроти.
Однак споживачі часто купують дуже "гарячий" порошок, який дуже швидко викликає подразнення слизової шлунка. Також досить часто можна "нарватися" на неякісний продукт: на жаль, прянощі в Україні підробляють.
Дослідники також не змогли довести, що регулярне додавання чилі до раціону допомагає організму до нього адаптуватися. Тому експериментувати з цією гострою спецією медики радять з обережністю.
Нагадаємо, що рані ми писали, як схуднути на спеціях і чим вони корисні.
Читайте також:
- Як позбутися зайвої ваги без шкоди для здоров'я і не набирати знову
- Чи справді кава окисляє організм – досідження
- 3 небезпечні вправи в спортзалі: чому їх краще робити з тренером
- Чим корисна склянка теплої води вранці натщесерце
- Як пов'язані імунітет і кишківник та чому потрібно їсти більше клітковини