Найкорисніша для людей їжа, згідно з рекомендаціями ВООЗ – та, що зростає у регіонах їхнього проживання: тому любий для багатьох українців щавель буде якраз доречним. Давайте розберемося, чим корисна ця зелень і що ще, крім зеленого борщу, можна приготувати із щавлю.
Високий вміст клітковини у щавлі покращує травлення, калій допомагає регулювати тиск, вітамін С зміцнює імунітет, вітамін А покращує зір. А ще щавель – джерело заліза. Молоде ніжне листя цієї зелені добре додавати до салатів, а з пізнього врожаю – готувати лимонади та варити зелений борщ.
Так, щоб швидко приготувати салат із щавлю, знадобиться:
- 100 г суміші салатної зелені;
- 50 г щавлю;
- 1 помідор;
- 1 огірок;
- 3 редиси;
- 3 перепелині яйця;
- 6 ст. л. оливкової олії;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 0,5 ч. л французької гірчиці;
- 1 ч. л. меду;
- сіль та перець за смаком.
У мисці змішати олію, гірчицю, мед та спеції, це буде соус. Перепелині яйця зварити круто. На помідорах у ніжки потрібно зробити надріз хрестиком, кинути на 10 секунд окропу, а потім помістити в крижану воду. Зняти шкірку, нарізати кубиками.
Огірок розділити ножем на тонкі довгі смужки, а редис на тоненькі кружки. Викласти салатну суміш і листя щавлю на тарілку, зверху викласти овочі, розрізані на половинки яйця і полити приготованим соусом.
А запивати салат можна лимонадом із щавлю, візьміть:
- 1 пучок щавлю;
- 2 лимони;
- 15 г свіжого імбиру;
- 3-4 ст. л. цукру;
- 1 л газованої води;
- 300мл води.
Влийте в каструлю воду, додайте цукор і очищений, нарізаний тонкою соломкою імбир, потім довести до кипіння і варити на середньому вогні 30 хвилин. Після цього слід процідити і остудити сироп. Щавель перебрати, помити та змолоти у блендері до однорідного стану.
Перемішати отримане пюре з імбирним сиропом, додати 500 мл газованої води, сік одного лимона і поставити в холодильник на 15 хвилин. Охолоджений напій процідити, долити газіровку, що залишилася, і подавати з льодом і тоненькими скибочками лимона.
Що ще приготувати із щавлю, чи можна використовувати щавель для начинок. Рецепти корисних страв читайте на vogue.ua.
Також раніше ми писали, як приготувати корисний крем-суп із черемші.