I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як поповнити раціон: ТОП-10 фруктів і овочів вересня

Гарбуз, баклажани, яблука, сливи і не тільки наповнять раціон вітамінами і клітковиною. Як є вересневі овочі і фрукти з максимальною користю – в матеріалі
З фруктів і овочів вересня в раціон додавайте, гарбуз, яблука, сливи
З фруктів і овочів вересня в раціон додавайте, гарбуз, яблука, сливи / Фото: Колаж: Сьогодні

Не забувайте про щоденну овочеву тарілку, на яку замість традиційних огірків і помідорів саме час додати запечений гарбуз або шмат болгарського перцю. А на перекушування замість печива брати яблука або сливи. Які сезонні фрукти і овочі найбільш актуальні та корисні на початку осені і як їх правильно вживати, розповіли наші експерти.

Які осінні фрукти найбільш корисні

На початку вересня прилавки ринків і магазинів ломляться не тільки від кавунів та динь: став з'являтися місцевий виноград і все ще актуальні сливи і персики. Але якщо ви стежите за фігурою, то на виноград якраз налягати не варто: він дуже калорійний, багатий на цукор: у 100 грамах ягід винограду міститься понад 70 кілокалорій.

Реклама

Регулярне вживання яблук знижує захворюваність на різні види раку
Регулярне вживання яблук знижує захворюваність на різні види раку / Фото: Unsplash

Дієтолог, психолог і консультант по здоровому харчуванню Ксенія Рен рекомендує якщо і є виноград, то вранці або в обід, і не старатися. А в топі осінніх фруктів ті, які містять менше цукру:

  • яблука. Ці плоди – просто джерело вітамінів, а яблука кислих зелених сортів особливо підходять для схуднення і перекусів. Щоб шлунку легше було переварити яблука, їх можна очистити від шкірки. Яблука є відмінним джерелом клітковини, а якщо їх запекти – то ще й справжньою "скарбничкою" пектину;
  • персики і сливи – ці фрукти, багаті клітковиною і антиоксидантами з меншим глікемічним індексом, ніж виноград, але теж досить солодкі. Персики багато хто любить в сирому вигляді, а от сливи, особливо кислих сортів, можна злегка запекти;
  • дині і кавуни, як і раніше, не поступаються: це відмінні десерти. Диня – монопродукт, її можна і потрібно їсти окремо від інших фруктів і ягід. Кавун, незважаючи на вміст цукру, містить багато води, а ще він багатий на потужний антиоксидант лікопін, тому кавун відмінно підходить для поїдання в сирому вигляді.

Читайте також:

Реклама

А ще в цих баштанних багато фолієвої кислоти, тому їжте їх всією сім'єю, разом із дітьми. У дині, багатій на кремній, корисне також насіння. Кавунове насіння не варто їсти, також пам'ятаєте, що кавун – потужний сечогінний засіб.

А які ще фрукти найкорисніші для здоров'я і схуднення?

Самі низькокалорійні – цитрусові, вони доступні нам практично цілий рік. Зовсім скоро почнеться сезон мандаринів і лимонів, не забувайте їх їсти: в 100 г мандарина близько 40 ккал, але при цьому вони дуже солодкі на смак. А прискорити травлення допоможуть апельсини і грейпфрути.

Крім сезонних яблук або кавунів, завжди актуальні цитрусові
Крім сезонних яблук або кавунів, завжди актуальні цитрусові

Реклама

Також корисний для схуднення ківі: його волокна втамовують голод, при цьому добре очищають кишечник від шлаків. У м'якоті ківі багато кератину, який знищує підшкірний жир. А ось банан – дуже солодкий, він допоможе зняти втому, але тим, хто стежить за вагою, краще його не вживати. Їсти фрукти і ягоди корисніше двічі на добу в першій половині дня.

А яким овочам зараз віддати перевагу?

Їжте все овочі , Які миєте собі дозволити, але не забувайте включити в меню, якщо ви цього ще не зробили:

  1. Гарбуз. Це просто знахідка з корисних речовин, клітковини, пектину, каротину і інших елементів. Гарбуз їжте обов'язково, щоб зміцнити імунітет: багато її не люблять, але в запеченому вигляді гарбуз "заходить" краще;
  2. Баклажани. Їх люблять за низьку калорійність і ситність одночасно, в баклажанах безліч корисних вітамінів групи В, залізо, кальцій, магній та інші важливі елементи. А ще баклажани добре очищають судини від холестерину;
  3. Кабачки. Кабачки залишаються з нами ще як мінімум місяць, вони хороші тим, що не викликають газоутворення, поліпшать травлення, стан шкіри і колір обличчя;
  4. Болгарський солодкий перець. Нарешті цей овоч став більш доступним за ціною, для сезону застуд – це один із важливих овочів, оскільки він багатий вітаміном С і бета-каротином;
  5. Капуста – цвітна і брокколі. Поки ці овочі не так "кусаються" в ціні, саме час додавати їх в супи, тушкувати з м'ясними стравами, просто варити і трохи обсмажити на оливковій олії. Ці овочі містять потужний антиоксидант – сульфорафан.

Не скидайте з рахунків і нашу рідну білокачанну капусту, однак пам'ятайте, що вона важка для перетравлення, особливо в великих кількостях.

А як взагалі краще їсти овочі, в якому вигляді?

Щоб уникнути загострення гастриту та інших органів травлення, овочі рекомендується гасити, запікати – словом, термічно обробляти. Легкі для травлення овочі – наприклад огірки, їдять в сирому вигляді. Ті ж помідори теж – але вони більш кислі.

Не забувайте є і свіжі овочі, а які варто обмежити – підкаже лікар
Не забувайте є і свіжі овочі, а які варто обмежити – підкаже лікар / Фото: Unsplash

Взагалі краще разом з лікарем обговорити, які овочі і в якому вигляді вам більше підійдуть. Особливо якщо є проблеми з травленням, відтоком жовчі або жовчнокам'яна хвороба. В цілому ж їсти овочі потрібно щодня: не забувайте щодня ставити на стіл овочеву тарілку.

А що таке овочева тарілка?

Гастроентеролог Олеся Добрянська радить щодня створювати тарілку з овочів: беріть від трьох до десяти плодів. Овочі потрібні в раціоні щодня, так ми не тільки їмо клітковину, але і формуємо здорову звичку, отримуємо різноманітність у раціоні.

Читайте також:

Ставте овочеву тарілку на стіл під час основного прийому їжі, або до нього, поки родина чекає трапезу. Для того, щоб зробити тарілку з овочами красивою і апетитною, використовуйте різні способи нарізки. Можна використовувати не тільки сирі, а й запечені овочі, відварні, приготовані на грилі, тощо.

Зверху можна пензликом помазати овочі оливковою олією і посипати прянощами – чебрецем, розмарином, орегано, сухим часником, копченою паприкою, сумішшю запашних перців, прованськими травами.

Запікати можна як у фользі, так і без неї: накрити фольгою слід, щоб не пересушити, зробити дірочки виделкою, щоб не вийшло "болото". Що молодші овочі, то швидше вони готуються: потрібно 30-40 хвилин при температурі духовки 180-200 градусів.

Також раніше ми писали, чому фрукти і ягоди треба їсти щодня.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти