Головна Сьогодні

Чим корисна черемша і що з неї приготувати

У 100 грамах черемші більше вітаміну С, ніж в двох лимонах, а ще її використовують як профілактику цинги

Щорічно з українських лісів вивозять понад три тонни ведмежої цибулі, також відомої як черемша. Лікар-дієтолог Людмила Гончарова розповіла про користь черемші і поділилася рецептом вітамінного салату в програмі "Ранок з Україною", яка виходить по буднях о 6:30 на телеканалі "Україна".

Чому черемша така популярна і де її краще купувати

Черемша – неймовірний порятунок від авітамінозу – запевняють лікарі. Перша ароматна зелень коштує всього 10-15 гривень за пучок, до того ж знайти її можна мало не на кожному ринку, а ось чи легальна вона – слід переконатися самостійно.

Адже, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, нелегальний збір черемші загрожує продавцям накладенням штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослин. Тому обов'язково запитайте документи, що свідчать про належне вирощування, збирання та продаж зелені.

Фото: Depositphotos

Чим корисна черемша і що з неї готувати – відповідь дієтолога

"З приходом весни на столі з'являється різноманітна молода зелень, одна з них – черемша. Вона містить велику кількість вітаміну С, який миттєво включає обмінні процеси і захищає від будь-яких вірусів", – пояснює дієтолог Людмила Гончарова.

Тільки уявіть, в 100 грамах черемші більше вітаміну С, ніж в двох лимонах! А ще тут є вітамін А, РР, В1-В3, В6 і В9. Крім того, в цій рослині міститься велика кількість заліза, калію, кальцію, фтору, сірки, марганцю, селену, міді, йоду і цинку. Саме завдяки такому багатству черемша рятувала людей під час епідемії чуми в Європі і завжди була в раціоні моряків як профілактика цинги.

"Мій улюблений салат складається з черемші, листя салату, кропу і петрушки, а заправляю його олією конопель. Ще раджу додати білий перець і гімалайську сіль", – поділилася експерт.

Кому не можна вживати черемшу

Але треба бути обережним з цією рослиною людям, у яких є проблеми зі шлунком. У такому випадку, як і дітям, краще подрібнювати черемшу в блендері і додавати улюблену олію, таким чином ви отримаєте вітамінізований соус без шкоди для слизової шлунка.

Тим часом медики назвали найкорисніше для здоров'я м'ясо.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти