
Бузину можна сміливо назвати українським суперфудом, цю рослину використовують у медицині, кулінарії та косметології. Чим корисна бузина і що можна швидко приготувати тепер, у період її цвітіння – дізнаємося з експертами.
Сиропи і чаї з бузини застосовують під час застуди, відома бузина як сечогінний засіб, а також ягоди мають проносну, протимікробну дію, допомагаючи вивести з кишечника всі шлаки і токсини. Однак на ягоди бузини або іншу частину цієї рослини може бути алергія, також з особливою обережністю слід вживати бузину людям із запаленням органів травлення, цукровим діабетом та у першому триместрі вагітності.


Чорні ягоди бузини додають у соуси, з них роблять кисіль, морс, джем, желе, пастили. А ароматні квіти бузини теж використовують у кулінарії, варять компот, ароматизують чай, конфітури та оцет. Рецептом компоту з бузини та вишень поділився популярний український експерт Євген Клопотенко.
Бузину, якщо що, можна брати сушену, а вишні – заморожені. А тепер рецепт компоту, від якого душа танцюватиме (безалкогольний):
- вісім-десять суцвіть бузини промийте (якщо берете сушені, то не треба).
- 400 г морозива вишень залийте 2,5 л води, додайте 100-125 г цукру, 1 ч. л. кориці, бузини і поставте на вогонь.
Коли компот закипить, потримайте його на вогні лише дві хвилини і вимикайте. Потім залиште остигати і ностоювати. Пити компот слід холодним, з хорошим шматком льоду і якщо хочеться – з м'ятою. Як бачите, все просто.
Також ми писали, чим корисна зелена цибуля і як її правильно їсти – 3 поради дієтолога.
А ще дізнайтесь, чим корисна окрошка – рецепт літнього супу на квасі чи кефірі.