Весняні ультрафіолетові промені дуже активні. Вони можуть викликати алергію, адже за зиму наша шкіра відвикла від сонця. І як результат – висип, лущення, почервоніння, свербіж. Детальніше про алергію на сонце (фотодерматит) розповість дерматолог Дарина П'ятковська.
Причини алергії
Фотодерматит викликає підвищена чутливість до ультрафіолетових променів. Найголовніший подразник цього захворювання – пряме сонячне світло. Перша причина алергії – ослаблений імунітет, через що захисна функція шкіри падає, і вона не здатна адекватно реагувати на ультрафіолет, тобто виробляти захисний пігмент метіонін. Крім того, підвищена чутливість шкіри до сонячних променів може свідчити про захворювання внутрішніх органів – печінки або наднирників. Брак або надлишок в організмі вітаміну РР (нікотинової кислоти) теж може проявитися фотодерматитом. Тому варто помірно вживати продукти, що містять нікотинову кислоту, – картоплю, печінку, гречану крупу, гриби, томати, буряк.
Група ризику
Жителі великих міст частіше за інших страждають на підвищену сонячну чутливість. Через загазованість повітря, погану екологію, неправильного харчування, стрес імунітет у містян, особливо навесні, дуже ослаблений. Тому так важливо в цю пору року більше часу проводити на природі, далеко від міста.
Варто також пам'ятати, що до фотодерматиту більше за інших схильні світлошкірі блондинки. Їм слід обмежити перебування під яскравим весняним сонцем і носити головний убір з козирком, що створює тінь.
Малокалорійні дієти, в склад яких не входить білкова їжа, теж можуть спровокувати надчутливість шкіри до сонячних променів.
Люди, які постійно приймають різні препарати, теж у групі ризику. Наприклад, гормональні контрацептиви, антибіотики можуть робити шкіру беззахисною перед весняним сонцем.
Розвитку світлочутливості сприяють і деякі косметичні засоби, до складу яких входять борна, саліцилова кислота, фенол. Помада, що містить речовину еозин, креми з гормональною дією теж можуть спровокувати сонячну алергію.
Перші сонячні промені можуть становити небезпеку і для маленьких дітей – адже захисна реакція їхньої шкіри ще не сформувалася.
Як уберегтися від сезонної алергії. Дивіться в нашому сюжеті:
Профілактика фотодерматиту
Зовсім ховатися від весняного сонця не варто, адже воно поповнює організм вітаміном D, потрібним для зміцнення імунітету, для міцних зубів і кісток. Тож прогулянки на весняному повітрі необхідні. Але обов'язково користуйтеся перед виходом на вулицю кремами для обличчя з захисними ультрафіолетовими фільтрами. Що світліша шкіра, то вище має бути ступінь захисту – 20, 30 SPF. Навесні захисними кремами потрібно користуватися постійно, навіть якщо за вікном туман або хмари – вони однаково пропускають більше половини сонячних променів. Особливу увагу звертайте на ніс – він завжди перший червоніє на сонці.
Якщо алергія у вигляді почервоніння і подразнень уже з'явилася, потрібно з нею боротися. Щоб заспокоїти шкіру, можна зробити компреси з листя білокачанної капусти, тонко нарізаних яблук, картоплі або огірків. Непогано пропити курс вітаміну Е. Якщо ж фотодерматит спричинений захворюванням печінки або наднирників, допомогти зможе тільки лікар, який підбере правильне лікування.
Дієта для шкіри
Щоб навесні не стати жертвою сонячних атак, а в будь-який інший час року мати здоровий колір обличчя, потрібно ретельно доглядати за шкірою. Причому не тільки за допомогою косметичних засобів. Головні речовини, що допомагають шкірі бути здоровою, – вітаміни А, Е, С, а також кварц, цинк, омега-3 жирні кислоти і селен. Тому обов'язково включайте в щоденний раціон продукти, що містять ці елементи. Джерело вітаміну А, відповідального за природне відновлення шкіри, – печінка, перець чилі, морква, абрикоси, білокачанна капуста, кульбаба лікарський, шпинат і диня. Вітамін Е, що знижує шкідливий вплив сонячних променів, міститься в насінні, соняшниковій олії, мигдалі, персиках, томатах, спаржі й авокадо.
Джерела вітаміну С, що зменшує кількість вільних радикалів, викликаних надлишком сонця, – броколі, ріпа, білокачанна капуста, вишня, паприка. Кварц, потрібний для еластичності шкіри, можна знайти в огірках, цибулі-пореї, квасолі, горосі, полуниці, манго, селері, спаржі та ревені. Цинк контролює жирність шкіри, він міститься в устрицях, імбиру, яйцях, пшениці. Омега-3 жирні кислоти відповідають за відновлення, зволоження і пружність шкіри. Їх можна знайти в лососі, соняшниковій і оливковій олії. Селен знижує ризик захворювання раку шкіри і захищає її від агресивного впливу ультрафіолетових променів. Джерела селену – пшениця, лосось, тунець, часник, яйця, коричневий рис, хліб грубого помелу.
Нагадаємо, раніше ми писали про продукти, які в жодному разі не можна їсти вранці.