Геловін 2021

Модні ботфорти

Декор для дому

Міс Україна

Тести

Ціна - космос!

5 порад осіннього раціону: як правильно харчуватися в холодну пору

Просто тепло одягатися і не переохолоджуватися, щоб бути здоровим, восени недостатньо. Важливо урізноманітнити осіннє харчування
Восени потрібно харчуватися так, щоб запастися енергією і підтримати імунітет
Восени потрібно харчуватися так, щоб запастися енергією і підтримати імунітет / Фото: unsplash.com

Восени через холод ми забуваємо пити чисту воду, якої наш організм, як і раніше, потребує. Крім води, також необхідно одні продукти обмежити, а інші – додати. Як правильно сформувати осінній раціон, розповіли фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ.

Навіщо восени міняти принцип харчування

Восени нам потрібні продукти, які допоможуть зміцнити імунну систему для протистояння застудам і ГРВІ, зігрівати і допомагати залишатися здоровими до наступного теплого сезону. Саме восени організму треба запастися енергією, адже день стає коротшим, а погода – все прохолоднішою.

Реклама

Читайте також:

Тому ми підвищуємо загальне споживання калорій, особливо за рахунок жиру і простих вуглеводів. Однак безконтрольне вживання жирних і солодких продуктів може істотно підвищити енергетичну цінність раціону харчування.

Обов'язково їжте сезонні овочі та фрукти
Обов'язково їжте сезонні овочі та фрукти / Фото: unsplash.com

Реклама

Відповідно – призвести до набору зайвої ваги. Власне, багато хто з нас саме це і отримує навесні, безрезультатно намагаючись влізти в улюблені джинси або сукню.

Як же сформувати осінній раціон правильно?

Щоб підтримати здоров'я в холодну пору року, важливо дотримуватися 5-ти нескладних правил :

  1. Не забувайте про питний режим! Навіть якщо не хочеться пити, орієнтуйтеся на середню норму споживання чистої води – 30 мл рідини на кілограм ваги. Дотримання питного режиму захистить вас від стресу, поліпшить роботу мозку і допоможе долати хронічну втому.
  2. Обов'язково їжте сезонні овочі і фрукти, в них міститься більше необхідних нашому організму поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, а також коренеплоди. Це джерела вітамінів і мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.
  3. Не переїдайте солодкого, навіть якщо ваша фігура в нормі, і ви не збираєтеся худнути. Сахара намагайтеся їсти до 25 г або до п'яти чайних ложок на день. Краще їжте мед, фрукти і сухофрукти, запікайте яблука або гарбуз з корицею і горіхами.
  4. Жирну і занадто важку їжу теж варто обмежити, незважаючи на те, що восени її хочеться більше. Віддавайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія, червона риба.
  5. Кладіть в чай, каву та інші гарячі напої спеції. Вас зігріють імбир, кардамон, мускатний горіх, кориця, лавровий лист, гвоздика, перець червоний і чорний, шафран, куркума, кмин. Часточки фруктів додадуть напоям аромат, а підсолодити чай можна солодкою настоянкою шипшини або медом.

Пам'ятайте, правильне повноцінне харчування допоможе в холодну пору року довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.

Реклама

Також ми писали, які сезонні фрукти і овочі найкращі.

Читайте також:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News

Далі по темі

Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Just do it
Корисна порада на сьогодні
Навчитися справлятися зі стресом
Чому це важливо?
Гороскоп
Твій гороскоп на сьогодні
Читати гороскоп
Лайфхак дня
Як приготувати лимонне печиво
Хакнути
MUST HAVE
Beauty-новинки по догляду за волоссям
Придбати
Сольник зірки
Джамала
21 жовтня / 19:00
5 головних концертів жовтня
Анджеліна Джолі на обкладинці ELLE
Особистий досвід
Чи варто їхати до Рахова
Чесний відгук
Осінь у великому місті
Головні івенти жовтня
Спланувати дозвілля
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
18 - 24 жовтня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Ніч в готелі на Мальдівах за мільйон гривень
За що такі гроші?

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти