Кавунова дієта

Оновлюємо гардероб

Cніданок за 5 хвилин

Летимо на Міконос

Тести

Найдорожче

Поради дуже зайнятим чоловікам: як вибрати каструлю і сковороду на подарунок

Вибираємо практичну – важку, з щільною кришкою, ручками на заклепках і з литого металу

Напередодні новорічних свят час задуматися про презент для близьких. Можна, звичайно, подарувати дрібничку. Але краще щось практичне, щоб вас довго згадували з вдячністю. Наприклад, рідко яка господиня не зрадіє новому посуді, адже від її особливостей залежать і страви, які будуть приготовлені. Сьогодні українцям доступний багатий вибір кухонних або, як її ще називають, наплитним посудом – з різних матеріалів, різних кольорів і брендів. Можна купити як комплект з декількох предметів (коштує від 600 грн до кількох тисяч), так і окремий необхідний предмет – сковорідку або каструлю. Сковороди обійдуться близько 300-700 грн. А ось з каструлями мудріше, тут все залежить від обсягу: від 150 грн літрова і від 210 – більшого обсягу. За хорошу каструлю відомого європейського бренду можна викласти і до 1 тис. грн, а от чи буде вона набагато краща, ніж аналог українського виробництва, ми спробували з'ясувати у професіоналів. Про те, як вибрати кухонний посуд і на що звертати увагу, "Сегодня" розповіли кухар першої категорії Вероніка Чернишенко і кухар столичного ресторану Влад Старков.

КАСТРЮЛІ: вибираємо за потребами господарства, зважуємо і відмовляємося від "сендвічів"

У господарстві має бути мінімум три каструлі. Маленька (до 1 л), для приготування невеликої кількості їжі. Її може замінити сотейник – ємність, схожа на каструлю, з заниженими порівняно з каструлею бортами і однією ручкою, для приготування соусів (звідси і назва). Ще одна каструля – до 3-х літрів, для приготування супів і бульйонів, і одна зовсім велика – 4-7 літрів: для компотів, холодного тощо.

Вибираючи "тару", зверніть увагу на вагу: важкі каструлі зроблені зі сплавів металів, в ідеалі – медичної сталі (сплав хрому і нікелю). Легкий посуд з алюмінію придатний для кип'ятіння молока і варіння овочів. В емальованих каструлях емаль може сколюватися, і тоді метал вступає в реакцію з їжею, яка готується, що шкідливо. У каструлях з керамічним покриттям добре тушкувати, але не варити супи – це займає більше часу. Скляний варіант естетичний, але на плиті від перепадів температур скло може тріснути.

Придивіться також до дна – товсте, до 15 мм: воно добре передає і утримує тепло. Дно може бути привареним, для обважнення. Але такий "сендвіч" з часом відколюється, вибирайте суцільнолиту каструлю. Кришка повинна щільно прилягати до корпусу: ідеально, якщо вона прозора і з отвором для виходу пари. Ручки повинні бути на заклепках, а не приварені: такі не відваляться згодом. Повністю металеві нагріваються, пластикові згодом плавляться, а дерев'яні можуть спалахнути. Зручні ручки – з силіконовими накладками: вони підходять для духовки і до того ж термостійкі – не нагріваються. Додаткові опції в каструлях – мірні насічки на стінках, які вказують обсяг рідини.

tableware-1222872__340

ДЛЯ ЗАПІКАННЯ: чавун, скло або глина

Чавунці і качатниці в духовці піддаються повній термообробці. Вибирайте їх з щільно прилягаючою кришкою, без отворів для пари. Ручки повинні бути суцільнолитими з корпусом і з того ж матеріалу. Чавунний посуд – найдовговічніший. До того ж завдяки чудовій теплоємності він довго зберігає тепло, і страва добре пропікається.

Кераміка – естетична і екологічна. Але чавунець неякісного випалу може тріснути. Огляньте керамічний посуд: поверхня має бути гладкою, без подряпин і відколів.

Скло естетичне і практичне (легко миється). Але при високих температурах може тріснути, а в зв'язку з невисокою теплоємністю – швидко вистигає.

palace-of-the-fans-1195363__340

СКОВОРОДИ: вибираємо між повільними чавунними і примхливими тефлоновими

Як і каструль, їх повинно бути декілька. Ну як мінімум – дві. З низькими бортиками – для млинців, в якій зручно смажити млинці та оладки. І класична сковорода – для смаження котлет, м'яса, картоплі тощо. Гурмани ще обзаводяться воком – глибокою сковородою з завуженим дном, в якій добре тушкувати овочі, постійно перемішуючи і підкидаючи.

Чавунні важкі сковорідки звичні і зручні для смаження і подальшого гасіння: довго нагріваючись, вони зберігають тепло і їжа в них доходить. Але залишати в такій сквородці їжу не варто: вона вступає в реакцію з чавуном, залишаючи сліди. У сковородах з тефлоновим покриттям страва не пригорає, але тефлон примхливий у догляді: йому необхідні дерев'яні або пластикові лопатки, миття тільки м'якою губкою. Міняти посуд рекомендується через три роки: тефлон стає токсичним.

Керамічне покриття здається універсальним, але воно капризне, як і тефлон, і може сколюватися. Сковорідку з відколами на кераміці доведеться викинути: їжа починає прилипати, і це вже не виправити. Купуйте сковороду відразу з кришкою, краще прозорою, з отвором для пари. Хороша сковорода повинна бути важкою, суцільнолитою. Знімна ручка зручна: компактна в зберіганні і можна поставити до духовки. Цілісні ручки повинні кріпитися на заклепках до корпусу сковороди і бути з силікону або вогнетривкого пластику. Дерев'яні ручки – небезпечні, особливо для газових плит.

ДЛЯ ПЛИТ – РІВНЕ ДНО

Для плит з індукційними конфорками підходить тільки посуд, дно у якого ідеально рівне і має магнітні властивості. Вибираючи посуд для індукційної плити, запасіться магнітом: якщо він прилипає до рівного дна сковороди або каструлі – купуйте. Склокерамічна конфорка, як і індукційна, вимагає рівної поверхні дна. На електричному "млинці" теж краще готуватиметься їжа в посуді з рівним дном. Газові плити універсальніші – для них підходить будь-який посуд, але якщо це кераміка або скло, на конфорці необхідний накладний розсікач.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
АКТУАЛОЧКА
Збираєшся на пікнік?
Де найкраще купувати продукти
Хочу дізнатись
Хронометраж
ОМКФ
дній
годин
хвилин
секунд
14 — 21 серпня
Програма фестиваля
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Правильно перекушувати
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як не згоріти на пляжі
Хакнути
Сольник зірки
МОГИЛЕВСЬКА
14 серпня / 20:00
5 головних концертів серпня
Леді Гага у сукні-накидці від Valentino
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Серпень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
1 - 7 серпня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Останній місяць літа стартував
10 речей, які треба встигнути зробити у серпні
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти