Святкуємо день оливкового дерева з користю для здоров'я
Маслини вбивають мікробів, борються зі зморшками і стають окрасою для салатів і піци
З 1998 рокувіспанськомумістечкуБаенавлистопадіпроходитьФестивальоливокіоливковогомасла.Чому саметам?Іспаніяславитьсяне тількигарячимтемпераментомжителів,барвистимипляжами,паельєютакоридою:начасткуцієї країниприпадає 45%світовоговиробництваоливковоїолії.Святопроходитьз 9по 11листопада -самевцей періодзакінчуєтьсязбірврожаюцихплодів.АБаенавідноситьсядо числанайбільшихцентрівповиробництвуоливковоїолії-площаоливковихсадівнавколомістастановить400кв.км.
Під час святавідвідувачампропонуютьсотнірізних страв золивокіщедроділятьсяїхрецептами.Не обходиться ібезпізнавальнихпрограм:гостізнайомлятьсяз процесом виготовленняоливковоїолії,дегустуютьрізні йоговиди.Тутжеможнапобачити,наскільки широкасферазастосуванняплодіволивковогодерева:вонислужатьсировиноюдлявиробництваліків імасажнихзасобів,креміввідзморшок імила(маслозоливокміститьсквален-антиканцерогенну,фунгіциднуіпротимікробний засіб).
СМАЧНІХІТИ: тапенадаізакуски
Вкулінаріїрізних країнсвітуоливкиімаслининайчастіше використовуютьдляприготуваннярізнихзакусок,салатів ісоусів.Або ждодаютьвблюдадлядоданняїм особливогосмаку.Переконатисявцьомунаочноможнапід часподорожейпоГреціїабоІспанії.
Дрібніоливкикладутьвхолоднізакускиі салати;середні-впіцуабопасту;крупнічастішефаршируютьсмаженим абосириммигдалем,креветками,рибою(анчоусами,тунцем),м'ясом,сиром.
У Франції золивокготуютьТапенад-густупасту,у складі якої такожприсутнікаперсиіанчоуси.Тапенадавготовомувиглядіподаєтьсяяксоусдо свіжих овочів,алеїї можнанамазуватинахліб.
Маслини(чорніоливки)подаютьдо домашньогом'яса абодичини,знимиготуютьсоуси,зеленігарні длярибиі будь-якиххолоднихстрав.

Салати
Маслининайкраще підходятьдлясалатівіз зеленню іовочами.Також вонигарні всалатахзсиром,особливофетоюабобринзою.
Випічка
Золивкамиабомаслинамипечутьхліб,частододаючив'яленіпомідори.Їхтакож використовуютьдляприготуванняпіци.
Соуси
Ззеленимиоливкамиможнаприготуватибагатосоусів- наприклад,аналогпесто,або подібністьтартару,використовуючимаринованіплоди.
ЯКПРАВИЛЬНО: оливкаабомаслина?
Оливкове деревоназивають такожєвропейськоюоливоюабомаслиною.Йоговирощувализнезапам'ятнихчасівспершунапівденному сходіСередземномор'я(впершучергу вГреції),апізніше -вКриму,Індії,Грузії,Пакистані,Ірані,Іраку,наузбережжіЧорногоморяРосії.ВАмериціоливаз'явиласявсерединіXVIстоліття.Тудиїї разом звиноградомзавезлиєвропейці,ідеревошвидкоприжилосянановому місці.
Оливкамиімаслинаминазиваютьодній тіж плодидерева,тількиоливками,якправило,іменуютьзелені плоди,амаслинами-чорні.Причому такийсловеснеподіліснує тількивросійськіймові,у світі прийнятоназиватиїх "зеленимиоливками"і "чорнимиоливками".Втім,вбудь-якому своємуваріантіплоди цьоговічнозеленогодеревасмачні і корисні.
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше