Головна Сьогодні

Святкуємо день оливкового дерева з користю для здоров'я

Маслини вбивають мікробів, борються зі зморшками і стають окрасою для салатів і піци

З 1998 рокувіспанськомумістечкуБаенавлистопадіпроходитьФестивальоливокіоливковогомасла.Чому саметам?Іспаніяславитьсяне тількигарячимтемпераментомжителів,барвистимипляжами,паельєютакоридою:начасткуцієї країниприпадає 45%світовоговиробництваоливковоїолії.Святопроходитьз 9по 11листопада -самевцей періодзакінчуєтьсязбірврожаюцихплодів.АБаенавідноситьсядо числанайбільшихцентрівповиробництвуоливковоїолії-площаоливковихсадівнавколомістастановить400кв.км.

Під час святавідвідувачампропонуютьсотнірізних страв золивокіщедроділятьсяїхрецептами.Не обходиться ібезпізнавальнихпрограм:гостізнайомлятьсяз процесом виготовленняоливковоїолії,дегустуютьрізні йоговиди.Тутжеможнапобачити,наскільки широкасферазастосуванняплодіволивковогодерева:вонислужатьсировиноюдлявиробництваліків імасажнихзасобів,креміввідзморшок імила(маслозоливокміститьсквален-антиканцерогенну,фунгіциднуіпротимікробний засіб).

СМАЧНІХІТИ: тапенадаізакуски

Вкулінаріїрізних країнсвітуоливкиімаслининайчастіше використовуютьдляприготуваннярізнихзакусок,салатів ісоусів.Або ждодаютьвблюдадлядоданняїм особливогосмаку.Переконатисявцьомунаочноможнапід часподорожейпоГреціїабоІспанії.

Дрібніоливкикладутьвхолоднізакускиі салати;середні-впіцуабопасту;крупнічастішефаршируютьсмаженим абосириммигдалем,креветками,рибою(анчоусами,тунцем),м'ясом,сиром.

У Франції золивокготуютьТапенад-густупасту,у складі якої такожприсутнікаперсиіанчоуси.Тапенадавготовомувиглядіподаєтьсяяксоусдо свіжих овочів,алеїї можнанамазуватинахліб.

Маслини(чорніоливки)подаютьдо домашньогом'яса абодичини,знимиготуютьсоуси,зеленігарні длярибиі будь-якиххолоднихстрав.

_01_41
_01_41

     Салати

Маслининайкраще підходятьдлясалатівіз зеленню іовочами.Також вонигарні всалатахзсиром,особливофетоюабобринзою.

     Випічка

Золивкамиабомаслинамипечутьхліб,частододаючив'яленіпомідори.Їхтакож використовуютьдляприготуванняпіци.

     Соуси

Ззеленимиоливкамиможнаприготуватибагатосоусів- наприклад,аналогпесто,або подібністьтартару,використовуючимаринованіплоди.

ЯКПРАВИЛЬНО: оливкаабомаслина?

Оливкове деревоназивають такожєвропейськоюоливоюабомаслиною.Йоговирощувализнезапам'ятнихчасівспершунапівденному сходіСередземномор'я(впершучергу вГреції),апізніше -вКриму,Індії,Грузії,Пакистані,Ірані,Іраку,наузбережжіЧорногоморяРосії.ВАмериціоливаз'явиласявсерединіXVIстоліття.Тудиїї разом звиноградомзавезлиєвропейці,ідеревошвидкоприжилосянановому місці.
Оливкамиімаслинаминазиваютьодній тіж плодидерева,тількиоливками,якправило,іменуютьзелені плоди,амаслинами-чорні.Причому такийсловеснеподіліснує тількивросійськіймові,у світі прийнятоназиватиїх "зеленимиоливками"і "чорнимиоливками".Втім,вбудь-якому своємуваріантіплоди цьоговічнозеленогодеревасмачні і корисні.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти