Куди поїхати у відпустку

Як правильно худнути

Готуємо джем з абрикос

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Магазини в Україні порушують умови зберігання продуктів: як уберегти здоров'я

Експерти радять бути особливо обережними з акційними товарами

УКиєвізафіксовановжечотири випадкизараженняботулізмом.ГлаваДержпродпотребслужбиКиєваОлегРубанзакликавгромадянне вживатирибу,купленуминулогоіпозаминулого тижня,щобуникнутинебезпечногозахворювання.

Прицьому,у зв'язкузприходомліта,експертинастійнорекомендуютьставиться зобережністюне тількидо риби,а йдопродуктів, що швидкопсуються:м'яса,кондитерських виробів,молочних продуктів,салатівззаправками, і до решти,
пише UBR.

В першу чергу, покупцям варто звернути увагу на дату виготовлення і термін придатності товару.

"У більшості випадків отруєння пов'язані з порушенням умов зберігання або з вживанням прострочених продуктів. Покупцеві варто звертати увагу в яких умовах зберігається продукція і відмовитися від покупок в несанкціонованих місцях. Якщо м'ясо, риба, молоко влітку продаються без холодильника – краще від такої покупки теж утриматися", – радить керівник відділу тестувань" Науково-дослідного Центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ "Ніна Кільдій.

Обережним варто бути і при купівлі алкоголю. Наприклад, недавно в Харкові масово отруїлися метиловим спиртом більше 100 осіб. "Товар реалізовувався через інтернет. Зараз цей бізнес розвивається", – говорить Олег Рубан.

Влітку другі після риби в списку найнебезпечніших – гриби. Причому, миття не рятує. Зараза може ховатися в шорсткій структурі гриба, так що спори потрапляють і в консервацію. За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, для мінімізації ризику їх варто прокип'ятити хоча б 10 хвилин. Також, каже лікар, варто бути обережним і з вживанням консервованих продуктів, сплеск отруєнь якими спостерігається взимку.

Експерти відзначають, що зовні впізнати "заражений" або зіпсований товар часом непросто. Якщо ви вже придбали товар і виникає хоч найменший сумнів у його якості – від вживання краще відмовитися і повернути товар в магазин.

Потрібно враховувати і те, що, наприклад, ботулізм не впливає на смакові якості зараженої їжі, не викликає підвищення температури, нудоту і інших ознак отруєння. Але при цьому, це захворювання вимагає швидкої, невідкладної госпіталізації, кажуть лікарі.

"Токсин потрапляє в організм в дуже малих кількостях, тому й ознаки хвороби відрізняються, а звертатися до лікаря необхідно вже при появі слабкості і нездужання після прийому їжі", – говорить Ольга Голубовська.

Відповідальність за реалізацію товару неналежної якості несе як виробник, так і торгова мережа. При розборках варто враховувати, що необхідно обов'язково зберігати всі чеки та виписки з лікарень, тоді домогтися правди буде набагато легше.

Так, з боку виробника може йти фальсифікована продукція, додавання в неї замінників. У магазині вам навряд чи замінять, наприклад, м'ясо на сою або молочні жири на рослинні, а барвник в закриту упаковку не додати.

По мікробіології порушення також зустрічаються досить часто, хоч вони і не настільки небезпечні для здоров'я.

"Тут відповідальність 50/50 – крім дотримання санітарних умов на виробництві, технології виготовлення, дуже важливо і те, наскільки правильно торговельна мережа зберігає продукцію, реалізує її. Уважно варто дивитися яка температура в магазинних холодильниках", – говорить Кільдій.

За словами Олега Рубана, недотримання температурного режиму при зберіганні продуктів – одне з основних порушень в магазинах. Так, товар повинен зберігатися при не більше, ніж 6-8 градусів. Термін реалізації салатів – не більше 12 годин.

Нікуди не поділося і бажання продавців швидше збути товар за допомогою усіляких акцій і знижок. "Це піддає споживача ризику отруєння. А влітку, коли температура 25-30 градусів і вище, при попаданні збудника будь-якої інфекції в продукт через годину в ньому розвивається критична інфікована маса, яка викличе гостре кишкове отруєння", – говорить Рубан.

До швидкого псування продуктів найбільше схильні стихійні ринки і ярмарки, де товар часто зберігається без холодильників. Як і в магазинах, так і в санкціонованих місцях продажу, на місці повинен чергувати санітарний лікар, до якого можна звернутися у разі виникнення сумніву в якості того чи іншого товару. На стихійних ринках таких годі й шукати.

Зараз подвійно варто бути обережними з продуктами на вуличних розкладках ще й тому, що після новин про ботулізм, вся риба "перейшла" в стихійну торгівлю.

Як українцям купувати товари в інтернет-магазинах після блокування посилок
"Ми проводимо рейди спільно з поліцією для виявлення таких точок. Стихійна торгівля – це парафія поліцейських. Ми ж займаємося контролем офіційних місць продажу продуктів харчування", – резюмував Рубан.

В тренді

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Частіше проявляти емоції
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як швидко охолодити каву
Хакнути
Сольник зірки
MONATIK
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
18 - 25 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Впізнаєш зірку за її модним образом?
Спробувати
Куди піти
Атмосферні тераси Києва для літніх вечорів
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти