I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як вибрати і зберігати хорошу каву

"Кавові" звички українців ближче до скандинавських

Щоб вибрати хорошу кави, недостатньо знати, що робуста невибаглива у вирощуванні, дешевше за ціною, відрізняється високим вмістом кофеїну і гірким смаком. А арабіка складніша у догляді, містить тим менше кофеїну, чим вище її сорт, і володіє багатим смаком з домінуючою кислинкою. Сьогодні бажано також розуміти, звідки родом зерна, з яких готується напій, пише "Капитал".

На ринку з'являється все більше невеликих кавових дистриб'юторів. Вони точно знають, де виросли зерна, які вони продають. Це важливо, адже арабіка першого і вищого сортів росте на високогірних плантаціях не нижче 1 км над рівнем моря на вулканічному грунті. На високогірних плантаціях в Ефіопії, Кенії, Гватемалі, на острові Ява каву часто збирають вручну.

Реклама

Зерна з різних регіонів відрізняються за смаком. Приміром, на Гаваях зростає сорт "Кона", один з найдорожчих у світі – його можна впізнати по нотах лакриці і горіхового масла. На сході Ямайки вирощують ще один дорогий сорт Blue Mountain, ринкова вартість якого становить $49 за 450 м. Плантації розташовані на висоті мінімум 1,5 тис. км і оточені фруктовими деревами, тому ця кава пахне фруктами і практично повністю позбавлена гіркоти. А самий рідкісний сорт росте на знаменитому острові Святої Єлени. Завдяки ізольованості регіону кавові дерева зберігають чистоту сорту, а кава "Острів Святої Єлени" володіє цитрусовими нотами в ароматі і лимонним присмаком. Її ціна сягає $79 за 450 м

Великі бренди продають каву середнього або темного обсмаження. "Такий спосіб фактично стандартизує каву: якщо вона низької якості, то при темному обжарюванні виходить просто гіркою, – розповідає українець Вадим Грановський, який у квітні цього року став чемпіоном Великобританії з приготування кави в джезві. – А при світлому обжарюванні дефекти зерен не сховати". Крім гіркоти, темна обжарка надає кавовим зернам смак і аромат тютюну і вугілля. Середня ступінь обжарювання розкриває фруктово-ягідні та карамельні ноти, а світла – квіткові.

Вибрати зерна різного обсмаження можна у невеликих дистриб'юторів. Причому у них можна отримати каву практично прямо з обжарувального цеху, що важливо, адже свіжою вважається обжарка від тижня до місяця. Потім зерна втрачають масла, тобто аромат і смак. Великі компанії, щоб зберегти свіжість зерен, відразу після обсмажування пакують їх у вакуумну упаковку. Зерна з такої пачки після відкриття втрачають свої якості швидше, ніж упаковані в пакет зі спеціальним клапаном, який випускає вуглекислий газ і не впускає кисень. Тому каву з вакуумного пакета потрібно зварити протягом тижня після відкриття. Тримати пачку потрібно в холодильнику, уточнює співвласниця київської мережі фірмових кав'ярень Espressamente illy і дистриб'ютор цього кавового бренду в Україні Інна Сосновська.

Реклама

Потрібне місце

Шукати якісні зерна можна прямо в кав'ярнях. Обчислити місце, де продається хороший напій, можна на око. По-перше, чашки, в які барист наливає каву, повинні стояти на кава-машині: вони там постійно нагріваються. Справжні майстри ставлять чашки денцем вниз. Таким чином дотримується важливе правило: напій потрібно подавати в гарячій посуді – температура чашки повинна коливатися в межах 45-55 градусів. Але сама чашка не обпалює губи при першому ковтку. А еспресо або капучіно з барної стійки на столик відвідувача повинен переміститися за дві хвилини максимум. "Такий термін життя напою", – пояснює Інна Сосновська. Пити капучино можна хоч півгодини, але по-справжньому смак кави розкривається відразу після приготування. По-друге, вище шанси вибрати якісну кави в зернах там, де барист ввічливий і товариський. Професіонал, який розбирається у всіх тонкощах, не відмовить новачкові, що цікавиться, і пояснить, чим світла обжарка відрізняється від темної, а кавоману зі стажем запропонує спробувати новий сорт.

Також можна просто уважно подивитися на зерна. "Якщо в одній пачці вони різного розміру і рівня обсмаження – це підозріло. Не завадить розкусити зернятко. Якщо воно розколюється легко, і ви відчуваєте кислинку, фруктово-ягідні відтінки, ноти шоколаду або мед, сміливо купуйте. А якщо зерно м'яке, неприємно пахне, відчувається хімічний присмак, – не беріть. У чашці така кава буде набагато гірше", – радить Грановський.

Реклама

Еволюція кави

"Ідеальне зерно можна відчути тільки в еспресо", – запевняє Сосновська. Так само вважав ще засновник компанії Illy Франческо Іллі, який заявляв, що еспресо – вершина еволюції кави. Для Італії це справедливо: жителі цієї країни п'ють міцну каву маленькими порціями (еспресо або рістретто), але по дві чашки за раз. І віддають перевагу темну обжарку. "Подивіться на спосіб життя італійців: випивши пару чашок кави і підбадьорившись, вони працюють три-чотири години. А потім у них обід і сієста. У другій половині дня вони знову випивають кілька чашок, пару годин працюють – і ось вже час вечері, – посвячує в національні особливості культури пиття кави Вадим Грановський. – А як живуть скандинави або британці? Встають о шостій ранку і працюють до восьмої вечора. Італійський сценарій їм не підходить, тому вони воліють арабіку світлого обжарювання, з меншим вмістом кофеїну. Як, до речі, і японці". Українцям ближче скандинавські звички: у нас каву частіше п'ють великими порціями.

Еспресо можна приготувати виключно за допомогою машини. Для дому чи офісу краще вибирати напівавтоматичну модель. Щоб варити еспресо в повністю ручному режимі, потрібно володіти специфічними навичками, освоїти які не так вже просто. В автоматичній машині, що вимагає натиснення однієї кнопки, хорошу каву зварити неможливо.

Втім, якщо для італійців еспресо з кава-машини – це класика, то для українців класика – кава, зварена в джезві. "У нас джезва, вона ж турка, існує з XVII століття, – проводить екскурс в історію Вадим Грановський. – Довгий час популярними були глиняні турки. У цього матеріалу є свої особливості: глина пориста і швидко просочується кавовими маслами".

Джезви є різні. При виборі варто звернути увагу на форму турки (широке дно, звужене горлечко) і матеріал, з якого вона зроблена. Не варто купувати сталеву джезву: сталь погано проводить тепло, кава в такому посуді кипить на дні – виходить перевареною і занадто гіркою. Краще вибрати мідь, причому переважно ручного кування і з суцільнолитим корпусом. Такий посуд прослужить довше. А щоб була ємність безпечною для здоров'я, у неї має бути внутрішнє покриття, найкраще – зі срібла.

Цінність турки ще й у тому, що вона дозволяє нескінченно експериментувати: підбирати кількість кави під індивідуальний смак і додавати кардамон, корицю, лимонний сік, яєчний жовток або навіть сіль і перець чилі. Кожен новий інгредієнт розкриває несподіваний нюанс смаку – за це розмаїття кави і цінують її шанувальники.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти