З появоюнаприлавкахмагазиніві базарівперших весняниховочівхочеться скорішепочати" вітамінізувати " , адже вонивиглядають такимисвіжимиі красивими.Алеодночаснопочинають долатисумніви з приводуїх якості-раптомцідариполівповнінітратів.Не секрет , що інодінедобросовісніфермеридлятого,щобурожайдозрівавшвидше,аплодибули великими,можутьперестаратисяз підгодівлеюазотистимидобривами(абопо -іншомунітратами ), і тодіовочібудутьстановити серйозну небезпекудля здоров'я.Причому віднітратного отруєнняможуть постраждативсі системиорганізму: збільшитисящитовидна залоза,засмутитисянервова система,погіршитисяробота серця,може бути спровокованорозвитокрізного родупухлин тощо .Що потрібно знатипро нітрати , декупувати овочі тазеленьінащо звертати увагуприїх виборі,"Сегодня"розповілидокторсільськогосподарськихнаукЛюдмилаШевчукіфермерСергійСаук .
ЗА СЕРТИФІКАТОМ ЯКОСТІ
Всіпродукти(івмагазинах , і на ринку )повинні перевірятисянавміст нітратів.Виходить, щовтеоріїті товари , де рівеньнітратіввище норми,наприлавокпотрапити незможуть. Напрактиці ж- як пощастить .Прикожному ринкує лабораторія ,якапроводить тести , авмагазини ісупермаркетивони потрапляютьз сертифікатомякості, якийпотрібновимагати,якщо виниклисумніви.
Небезпечнісолівовочахрозподіляютьсянерівномірно -найбільшеотрутимістятьстебла , черешкиіпрожилки ,влистовихпластинкахйого менше.Наприклад , в листікапустина 60-70%менше нітратів, ніжукачані .
Що стосуєтьсяморкви , тосолінакопичуютьсявсерцевиніістебловоїчастини,авогірках , дині,баклажанахікавунахрозподілнітратівпошарове :їх стає більшевід центруплоду дошкірці.У бурякай редисунітратизбираютьсяу верхівкахікінчикахкореня.Доситьвисокі показникинітратів уягодах :суницііполуниці .Рідко, алеможуть бутивсмородиніімалині,якщофермериперестаралисяз підгодівлею .Такожзапам'ятайте, щовнезрілиховочахвміст нітратівв 2-3рази вище, ніжвдозрілих .
ЧОМУ ПРИСТРІЙ МОЖЕ БРЕХАТИ
На жаль, результатинітрат- тестерачастовиявляються неправильними .Наприклад , фермерСергійСаукз Чернігівськоїобл.зіткнувсяз тим, щонеправильні результатиприладуспровокувалипроблемиз клієнтами:"Миз дружиноюпочали продавативирощеніу наснаділянціекологічно чистіовочі.Зробили всеза правилами:10 роківготували грунтбезхімії, використовувалитільки натуральнідобрива.Але післяперших продажівдо нас прийшликількарозгніванихклієнтівзі скаргами,щопісля вимірюваннянітрат- тестеромогіркинабагато перевищилинорми .Ми були здивованіі вирішилирозібратися в ситуації.Аналізипродуктіввлабораторії ринкупоказали,що все в порядку . Затещодонітрат- тестерівз'ясувалося , що виробникицих приладівдопускаютьпохибку результатівв 20% , адже вонивизначають ненітративчистому вигляді,аякусь умовнувеличину,яка залежить відіншихсолей,якієв овочі , температури тощо .У лабораторіяхжміряютьтак : беруть1 кговочів абофруктів,від кожноговідрізаютьпо шматочкуабо вибираютьпевну кількістьягід іподрібнюютьвкашку.З масиберуть 10г,які потім іперевіряютьбільш точнимиприладами".
РУЙНУЄМО МІФИ
Фахівці не радятьдовірятинароднимметодамвизначення нітратів .ЛюдмилаШевчукдоситькатегорична:"Невіртенароднимпорадам.Навітьфахівець"на око "невизначитькількістьсолейвпродукті.Але ,певні закономірностіє: уранніховочах іягодахможе бутидосить високий вмістнітратів,автих,якідозрілипізніше — менше.І тим не меншеніхто не може дативамгарантій,що попадеться"чистий"овоч.Небезпекаі в кількостіз'їденого- наприклад,у свіжій зеленінітратівбуде в разибільше, ніжвкавуні , алекгпетрушкиніхтоне з'їсть , на відміну відсмугастого ,азначить ішансиотруїтися ним набагатовище.Щеодиннароднийміф про те , що овочі" відразу згрядки"корисніше,тому щонітратинакопичуютьсяз часом,також нічимне підтверджений- вониабо є, абоїх немає".
ТЕСТ ПО-НАРОДНОМУ
Звичайно,за зовнішніми ознакамивизначити рівеньнітратівнеможливо, алеякщо хочетьсяперестрахуватися , тозрізайтезовочів і фруктівкраю ішкірку- тамнебезпечних речовиннайбільше.Також врахуйте, щопідозрілівеличезні , занадтопахучіовочі та фрукти ." Варто насторожитися , якщоморква -з білуватоюсерцевиною, яскраво- помаранчеваабо, навпаки, біляста .Капуста -темно -зелена,з тріщинами .Кавун -з вузлуватимижовтимипрожилками, яскраво- червоною м'якоттюз фіолетовимвідливом.Зелень-темна згниллю.Листясалату -темні , щільні,з коричневимикраями.Огірок-швидко жовтіє , ам'якотьпухка .Помідор-з щільнимибілимипрожилками.Картопля -із зеленимиплямами ;якщонатиснути на ньогонігтем іприслухатися, товін входитьм'яко,безхарактерногохрускоту" , – ділиться досвідомфермерСергійСаук .
Читайте також:
- В Україні різко подорожчав борщ, а каструля окрошки коштує вже більше 100 грн
- Відеохіт: Очевидці зняли дуже ризиковане завантаження машини на борт корабля
- Де в столиці будуть торгувати дешевими овочами і м'ясом (список адрес)
- Дніпропетровців атакує рідкісна змія
- Еко-відпочинок: у Харківській області з'явиться хутір з хатами з очерету, вітряками і шинком
- МКС вирішили оснастити лазерною гарматою для знищення космічного сміття
- Морква по 22 гривні: чому овочі старого врожаю стали коштувати так дорого (інфографіка)
- Де в Києві продаватимуть продукти дешевше, ніж на базарі (список адрес)