I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як уберегти себе від нітратів – вибираємо дійсно хороші овочі

Обрізаємо і вимагаємо сертифікат

З появоюнаприлавкахмагазиніві базарівперших весняниховочівхочеться скорішепочати" вітамінізувати " , адже вонивиглядають такимисвіжимиі красивими.Алеодночаснопочинають долатисумніви з приводуїх якості-раптомцідариполівповнінітратів.Не секрет , що інодінедобросовісніфермеридлятого,щобурожайдозрівавшвидше,аплодибули великими,можутьперестаратисяз підгодівлеюазотистимидобривами(абопо -іншомунітратами ), і тодіовочібудутьстановити серйозну небезпекудля здоров'я.Причому віднітратного отруєнняможуть постраждативсі системиорганізму: збільшитисящитовидна залоза,засмутитисянервова система,погіршитисяробота серця,може бути спровокованорозвитокрізного родупухлин тощо .Що потрібно знатипро нітрати , декупувати овочі тазеленьінащо звертати увагуприїх виборі,"Сегодня"розповілидокторсільськогосподарськихнаукЛюдмилаШевчукіфермерСергійСаук .

ЗА СЕРТИФІКАТОМ ЯКОСТІ

Реклама

Всіпродуктивмагазинах , і на ринку )повинні перевірятисянавміст нітратів.Виходить, щовтеоріїті товари , де рівеньнітратіввище норми,наприлавокпотрапити незможуть. Напрактиці ж- як пощастить .Прикожному ринкує лабораторія ,якапроводить тести , авмагазини ісупермаркетивони потрапляютьз сертифікатомякості, якийпотрібновимагати,якщо виниклисумніви.

Небезпечнісолівовочахрозподіляютьсянерівномірно -найбільшеотрутимістятьстебла , черешкиіпрожилки ,влистовихпластинкахйого менше.Наприклад , в листікапустина 60-70%менше нітратів, ніжукачані .

Що стосуєтьсяморкви , тосолінакопичуютьсявсерцевиніістебловоїчастини,авогірках , дині,баклажанахікавунахрозподілнітратівпошарове :їх стає більшевід центруплоду дошкірці.У бурякай редисунітратизбираютьсяу верхівкахікінчикахкореня.Доситьвисокі показникинітратів уягодах :суницііполуниці .Рідко, алеможуть бутивсмородиніімалині,якщофермериперестаралисяз підгодівлею .Такожзапам'ятайте, щовнезрілиховочахвміст нітратівв 2-3рази вище, ніжвдозрілих .

Реклама

ЧОМУ ПРИСТРІЙ МОЖЕ БРЕХАТИ

На жаль, результатинітрат- тестерачастовиявляються неправильними .Наприклад , фермерСергійСаукз Чернігівськоїобл.зіткнувсяз тим, щонеправильні результатиприладуспровокувалипроблемиз клієнтами:"Миз дружиноюпочали продавативирощеніу наснаділянціекологічно чистіовочі.Зробили всеза правилами:10 роківготували грунтбезхімії, використовувалитільки натуральнідобрива.Але післяперших продажівдо нас прийшликількарозгніванихклієнтівзі скаргами,щопісля вимірюваннянітрат- тестеромогіркинабагато перевищилинорми .Ми були здивованіі вирішилирозібратися в ситуації.Аналізипродуктіввлабораторії ринкупоказали,що все в порядку . Затещодонітрат- тестерівз'ясувалося , що виробникицих приладівдопускаютьпохибку результатівв 20% , адже вонивизначають ненітративчистому вигляді,аякусь умовнувеличину,яка залежить відіншихсолей,якієв овочі , температури тощо .У лабораторіяхжміряютьтак : беруть1 кговочів абофруктів,від кожноговідрізаютьпо шматочкуабо вибираютьпевну кількістьягід іподрібнюютьвкашку.З масиберуть 10г,які потім іперевіряютьбільш точнимиприладами".

РУЙНУЄМО МІФИ

Реклама

Фахівці не радятьдовірятинароднимметодамвизначення нітратів .ЛюдмилаШевчукдоситькатегорична:"Невіртенароднимпорадам.Навітьфахівець"на око "невизначитькількістьсолейвпродукті.Але ,певні закономірностіє: уранніховочах іягодахможе бутидосить високий вмістнітратів,автих,якідозрілипізніше — менше.І тим не меншеніхто не може дативамгарантій,що попадеться"чистий"овоч.Небезпекаі в кількостіз'їденого- наприклад,у свіжій зеленінітратівбуде в разибільше, ніжвкавуні , алекгпетрушкиніхтоне з'їсть , на відміну відсмугастого ,азначить ішансиотруїтися ним набагатовище.Щеодиннароднийміф про те , що овочі" відразу згрядки"корисніше,тому щонітратинакопичуютьсяз часом,також нічимне підтверджений- вониабо є, абоїх немає".

ТЕСТ ПО-НАРОДНОМУ

Звичайно,за зовнішніми ознакамивизначити рівеньнітратівнеможливо, алеякщо хочетьсяперестрахуватися , тозрізайтезовочів і фруктівкраю ішкірку- тамнебезпечних речовиннайбільше.Також врахуйте, щопідозрілівеличезні , занадтопахучіовочі та фрукти ." Варто насторожитися , якщоморква -з білуватоюсерцевиною, яскраво- помаранчеваабо, навпаки, біляста .Капуста -темно -зелена,з тріщинами .Кавун -з вузлуватимижовтимипрожилками, яскраво- червоною м'якоттюз фіолетовимвідливом.Зелень-темна згниллю.Листясалату -темні , щільні,з коричневимикраями.Огірок-швидко жовтіє , ам'якотьпухка .Помідор-з щільнимибілимипрожилками.Картопля -із зеленимиплямами ;якщонатиснути на ньогонігтем іприслухатися, товін входитьм'яко,безхарактерногохрускоту" , – ділиться досвідомфермерСергійСаук .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти