У першу чергу,ігристе виноповиннобути охолоджене .Оптимальна температураподачі7-9° C,кращі маркивимагають меншоїохолодження-до 9-12°С.Якщо жвино незанадтоякісне -можнаохолодити його до3-4 ° С , холодприховаєвсі дефекти , пише Forbes.
Охолоджуватиігристе виношоковимметодомморозильної камерине можна,оскількирізкі перепади температурийомушкодять .Можна скористатисяхолодильнимвідділенням длянапоївна годину-двіабо будьємністю , що нагадуєвідродляшампанського.
Проте ставитинапій учистий лідне варто- надтодовго доведетьсячекати результату .Оптимальний спосіб-додати ліду воду,в однаковій пропорції ,і опустити тудипляшкуна 15-30хвилин.Келихохолоджувати,як у випадку зіншими напоями ,не слід.Цепризведе до утвореннявологи, якаігристомузовсім не потрібна .
Охолодженеігристе виноменшепінитьсяпри відкриттіпляшки.
Скоротитикількістьпіни можнатакож ,правильновідкрившипляшку.Будь-якапляшкаігристогооснащенамюзле-дротом,якийутримує короку пляшціу разі перевищеннятиску всередині .Йогопотрібно акуратновідкрутитиі зняти , притримуючипробкурукою.Якщо пробкавже почаласвій шляхз пляшки , то , не знімаючиповністюмюзле , атількивідкрутившипетлю біляйого основи,потрібно міцновзятися запробкуі дати їйм'яковийтиз горлечка , щоб не булогучного звуку .Якщопісля зняттямюзлепробкапродовжує перебувативсередині,потрібно взятипляшкув однуруку ( за горлечкоабодно) , іншою рукоюпритримуватипробку , потімнахилитипляшку , щоб поверхнярозливувинавсерединібула максимальною, атиск усередині , відповідно,мінімальним, іпокриттяїї .В кінці процесуігристеповиннозробити видих .
Келих.Ігристенеобхідно правильно ізі смаком" одягнути " , підкреслившивсі достоїнствавина."Одяг"повинен бути прозоримі тонким , щоб показативсюажурністьпіниі стрункість бульбашокнапою.Келих- креманчудово підкреслитьцукерковосолодкізразкиігристого вина , наприклад,Асті .
Високийфлютеабофлейтанайкраще підійдедля легких , молодихігристих вин , наприклад,просекко .Длязрілого , насиченогопалітроюсмаку та ароматушампанськогодоречнішевибратикелих , що трохирозширюєтьсядо середини ізвужується доверху,адже70 %смаку напою-в йогоароматі .
Збільшенаплощинудля грибульбашокз подальшимзвуженнямкола доверхумаксимальноконцентруєаромат.Келихпри цьомунеобхідно наповнитина 2/3,інакшеароматуніде будезібратися .
І ще одна деталь , якуварто відзначитина картиніде Труа :як героїтримаютьв рукахкелихи.Триматикелихз ігристимпотрібно тількиза ніжку- легкоі невимушено.По-перше,це красиво.Але при цьомуестетикамає під собоюцілком логічнеобгрунтування:таким чиномвинов келихуменше нагрівається .